Homoseksuaaliseen kiimaisia miehet kokkola avoin yli

Daavid oli psalminkirjoittaja, mutta myös avionrikkoja - kuinkahan moni tiesi tämän? Daavid katui asiat kylläkin toivat omat seuraamuksensa hänen perheensä elämään - niin kuin synti aina tekee silti Daavid oli Jumalan mielen mukainen miesja sydämmeltään nöyrä. Terroristiksi sanominen on vihapuhetta mutta uskovaa ihmistä voi haukkua mennen tullen suvaitsevaisuuden nimissä. Kristinuskoa edustaa moni nimikristillinen seurakunta maassamme.

Oikeakristillisyys on Jeesus-keskeistä emmekä saisi koskaan koroittaa ihmistä - kun ihminen on ihminen ja vajavainen. Nokiamission toiminta perustuu Raamatun sanalle ja haluaa tuoda esille elämää mitä Jeesus tarjoaa ihmisille sanan ja sovitustynsä kautta. Olen itse käynyt vuosia siten ja myös alkuaikoina jo nokian kirkossa tilaisuuksissa. Itse en ole ymmärtänyt sitä miten viime vuosina liian äkkiä on kutsuttu ihmisiä puhumaan tai menty hakemaan uutta toiselta puolelta maailmaa - ilman että taustoja tutkitaan tai tiedetään missä opillisesti mennään.

Uskonlahkoja on monenlaisia ja kirkko täyttää lahkon merkit monessa asiassa. Lahko sanaa käytetään niin helposti. Sama synti kaatoi jo vanhan testamentin aikana suuria Jumalan miehiä, esim. Miksei sitten nykyaikana tapahtuisi samaa, koska ei ole mitään uutta auringon alla. Kaikki ihmisten perushimot jylläävät seurakunnankin keskellä aina vaan. Passaa mulle oikein hyvin.

Oliskohan ollut kyseessä jonkinlainen kateushenkinen vallankaappaus? Kaapparit vain odottivat oikeaa hetkeä ja sitä että pääsevät syyttämään johtajaa sen verran suuresta synnistä että siitä voidaan pudottaa alas oksalta ylimmältä.

No eiks enää saa häntiäkää, ettei joudu erotetuks. Rakasteleminen EI ole rikos. Ettet vain antanut vääriä todistuksia lähimmäisistäsi? Uskovat pyrkivät tuomitsemaan eri tavoin uskovia ja uskonnottomia siitä, että nämä eivät noudata uskisten moraalikoodia. Eikö ole aika ymmärrettävää, että uskiksia paheksutaan, jos he itse eivät elä niiden sääntöjen mukaan, joihin he muita painostavat?

Jos nyt vaan katsotaan mitä ja miksi ja jätetään ne spekuloinnit pois!!! Niimpä, uskomattomillehan tuo on normia. Surullista silti, mikä se totuus sittten onkin! Naiset näihin haksahtaa ja jotkut polliisit Epäsopiva, niin sinut kuin kristityn tuomitsee helvettiin yksi ja sama Jumala,joka antoi Poikansa kuolemaan myöskin SINUN syntiesi tähden yhtälailla kuin papinkin syntien.

Mutta saadakseen anteeksi pitää uskoa tämä syntiuhri,Jeesus todeksi ja pyytää anteeksi ja tehdä parannus,hylätä pahat teot. Joka ei usko se ei pelastu. Mitä siis naut,ota pelastus vastaan. Sitäpaitsi te kateelliset jotka ette tajua armoa omalle kohdallennekin mahdolliseksi vaan pilkkaatte,ettekä USKALLA tälle tielle ihmispelossa, olette monesti tahallanne laittamassa kompastuskiviä uskovien tielle houkutukseksi ja langetukseksi,ihan suunnitellusti tuhotaksenne kaiken.

Vaan ei auta,kompastumme mutta nousemme,armosta,ja Jumalan luona kerran olemme,uskosta vanhurskaina. Meitä ette tuhoa,Jumala tuntee ne jotka uskoo Häneen. Kuinka paljon pahaa teette ettekä kadu yhtään,hyi. Voi olla että joku on tahallaan tässäkin kompastuttanut Markun. Tyhmäkin tajuaa ettei näitä oikeasti ole tapahtunut kuin ehkä muutama tapaus. Tahallinen toistuva synti osoittaa ettei ole uskova tai on ymmärtänyt jotain todella väärin. Ns "kristityiksi" itsensä nimittäneet AINA, jo alkaessaan käyttää itsestää nimitystä "kristilliset" haluavat erottua "taviksista".

He sillä teollaan arvontavat itsensä olemaan erilaisia, ovathan he "kristiullisiä". Vain Vapaa-ajattelijoiden toiminnassa lähtökohta on inhimillinen. Vaikka sielläkin on "vastaraakkujia". Ns kritilliset ovat ottaneet ja ottavat yhä oikeudekseen Olla Aina Oikeassa. He ovat tuhonneet miljoonien ihmisten elämiä, kulttuureja, tappaneet, raiskanneet, ryöstäneet, etc. Lähin esimerkki lie kristillisten suhde ja teot Saamen kansalaisiin. Millä oikeudella he tekivät hirmuteon, Tuhoisit kokonaisen alkuperäiskansan?

Vähät välittivät kokonaisen kansan kulttuurista, tms. Samaa tehneet - ja tekevät yhä! Pakkouskontoineen kouluissa, armeijassa, yms. Totuus on kuitenkin meille jokaiselle: Kun aivosi mätänevät - ei siinä sielua ole ollutkaan. Ihminen loi jumalan, jumalia.

Esiäitini sai "kirkon kirouksen" - koska lantapappi julisti hänet Noidaksi! Mikä hän siis oli aikansa yhteisössä? Hän oli auttaja, sairaanhoitaja, kätilö, yms.

Miten ns pappi voisi ketään tuomita kiroukseen?????? Tulkaapa jo luvulle! Sen sijaan että olisi tuominnut, niin olisi auttanut ymmärtämään. Jos et kuitenkaan itse ollut paikalla, niin et voi muuta todistusta antaa kuin kuulopuheita eli väärinkäsityksen vaara on suuri. Jos kyseessä oli ns. Muussa tapauksessa lähtökähtana on ollut ajatus siitä että esiäitisi ilman Jesusta Kristusta henkilökohtaisena vapahtajanaan joutuu Kadotukseen ja halusivat että hän tältä kohtalolta välttyisi.

Aivan samoin sinä nyt julistat täällä omaa "totuuttasi" siitä, että mielestäsi ihminen loi jumalan. SINUN "pakkouskontosi" koulussa on evoluutiovalhe, jossa elämän ensimmäinen solu syntyy tyhjästä geenikoneistoineen ja entsyymeineen. MIten uskova erottuu taviksesta? Miten syntinen voi olla synnitön? Muuttaako tämä ihmistä mitenkään? Ainakaan Koiviston tapauksessa ei ilmeisesti riittävästi - vielä. Armo on siinä että hän saa vielä mahdollisuuden ennen kuolemaansa. MUTTA miten on sinun laitasi?

Jäätkö tuohon vihaasi vai kasvatko ihmisenä aikuiseksi? Valitse viisaasti ja tee se nyt heti! Sinulla on aivot yhä Heh heh, joopa joo. On kylläkin käytännössä ihan sama uskooko jumalaan, jeesukseen, allahiin, vishnuun tai vaikka menninkäisiin, ukkoon tai keijukaisiin.

Kun elää normaalia elämää, noudattaa suhtkoht lakeja ja ei hankkiudu oma aloitteisesti ikävyyksiin tai tee muutoin vastoin hyviä käytöstapoja. Selviää täällä telluksella olo ajan ihan ok. Sen jälkeen kun täällä kuollaan on ihan sama miten on on tämän lyhyen elämänsä käyttänyt. Ei ole mitään taivasta olemassa mihin ihmiset menee, raamatun mukaan se on muuten paratiisi johon kuoleman jälkeen mennään.

Kannattaa lukea tarkemmin mitä siellä isossa kirjassa sanotaan. Itse en usko ko kirjaan pätkääkään, mielestäni se on vain israelin kansasta kertova historiankirja. Minä uskon ruisleipään sillä lähtee nälkä sitä syö. Näinhän se on Tässä nähtiin, ettei Nokia Missionin toiminta ole yhden perustaja henkilön "kultti" toimintaa.

Vaan muut johtoportaan jäsenet toimivat Raamatun Sanan ja sen Uskon mukaan. Tästä saisi ottaa mallia myös Suomen ev. Samoin saisi ottaa mallia nämä Suomen poliittisesti uskonnolliset puolue ja niiden kannattaja tahot. Aiemmin kokoomuslaiset peittelivät Kanervan touhuja, kunnes ei enään voinu peitellä.

Hei sinä kaiken jumalallisen elämän kiroava, valkeaksi kalkittu hauta, jonka yli ihmiset käyvät tietämättä olemassaolostasi. Olet kaiken vääryyden ihannoija, jumalallisen elämän vihollinen, joka olet Jumalan vastustaja. Tähän sävyyn Jeesus puhui niille, jotka ovat uskonnollisia, uskonnon harjoittajia, jotka eivät koskaan ottaneet vastaan totuutta rakkaudessa, että olisvat pelastuneet.

Kuitenkin totuus on että, kaikissa eri kristillisessä piireissä, on ihmisiä jotka eivät tunne Jumalaa. Siksi pilkkaavat laillasi Jumalaa? Mutta siellä, missä on aitoa todellista Jumalan tuntemista, siellä myös on Jumalaa korottavia tekoja.

Jeesus sanoi, sinä päivänä monet tulevat hänen tykönsä ja sanovat, emmekö nimessäsi ajaneet ulos riivaajia, parantaneet sairaita, tehneet voimallisia tekoja. Jeesus ei kieltänyt tätä, mutta hän sanoi, menkää pois minun tyköäni te laittomuuden tekijä, minä en ole koskaan tuntenut teitä. Heidän kaltaisensa ihmise,t eivät ole Jumalan palvelijoita,Sen sijaan he tekevät laittomuuksia salassa, koska ovat luopuneet siinä vaiheessa sydämessään uskosta. Näiden edellä kohdalla, Jeesus sanoi, minä en ole koskaan tuntenut teitä, joka tarkoittaa ettei Jeesus ollut koskaan edes tunnustanut heitä omikseen.

Näin ollen eivät koskaan olleet edes ollleet uskossa. Ja näitä löytyy kaikkien hertyskristillisten piireistä. Mutta heistä tulee eroittaa heidät, jotka ovat aidosti uskossa Jeesukseen. Ja sitä totuutta ei joku itseensä käpertynyt ihminen voi tehdä turhaksi.

Joka kiellät itsesi olevan ikuisuus olento, olet todella vaarallisella tiellä. Jeesus sanoi, "Minä olen tie totuus ja elämä, ei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on taivaassa vedä häntä". Uskoitpa siihen taikka et, se ei tätä tosiaasiaa muuta miksikään, minkä tulet sinä ja jokainen kaltaisesi huomaamaan eräänä päivänä. Ja sillloin sinun on polvisstuttava Jumalan edessä ja tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi että, Jeesus Kristus on Herra.

Mutta ei se enää auta mitenkään, se vaan on tunnustettava, ja sitten mentävä ikuisesti ikuiseen eroon Jumalasta. Todennäköisesti kokemuksesi lapsuudestasi, niin kuin tuossa sanot, saa sinut reakoimaan noin voimakkaasti jumalakieleisesti.

Mutta se ei ole rehellisen ihmisen omanaisuus, siksi asit on tutkittava kokonaisvaltaisesti, ei jonkin yksittäisen tapauksen nojalla. Mutta kuitenkin Jumala rakastaa sinua, ja siksi haluaa antaa sinulle synnit anteeksi, jos olet valmis sitä häneltä pyytämään ja tunnustamaan Jeesuksen Herraksesi. Muutoin ole ulkopuolinen ikuisesti. Jumala ei ole kaikkien Isä, hän on vain niiden isä jotka ovat uskoneet Jeesukseen pelastuakseen.

Kyse ei ollut kristityistä, vaan uskovaisista. Uskovaiset - varsinkin ns. On myös huomattava, että uskonnollisten liikkeiden johtoon pyrkii tietynlaisia ihmisiä - vähän kuin politiikassakin yhtään poliitikkoa ei demokratiassa saisi päästää päättämään asioista, heillä on lähtökohtaisesti väärät arvot.

Ei tätä erotettu, vain saanut vapautuksen tehtävistään. Käsittämätöntä , että on keksitty seksuaalisen kanssakäymisen esivallan lain puitteissa olevan synti.

Tietysti se loukkaa vakituisessa parisuhteessa olevien toista osapuolta, mutta itse parittelu ei voi olla syntiä Luterialaisuus ei sikäli ole marginaalia maailman mittasuhteessa, että juuri se on tuonnut mukanaan vanhurkauttamisopin tekoja painottavan opin rinnalle, jonka suuri osa sen jälkeen syntyneistä liikkeistä allekirjoittaa ainakin teologisesti vaikka käytännössä näyttävät ajautuvan helposti suorittaminen puolelle. Eli perspektiiviä voi hahmottaa näinkin.

Ei sinua ,ole hyvin kohdeltu , sanon vain jos sinä alat uskoa Jeesukseen kristukseen Jumalan Poikaan sinä pelastut , ota asia luokses ja tee parannus , sinä pelastut.

Vastaus siis tohon eräs-kristitty Jumala ei petä vaikka ihminen pettää! Niitäkin olisi nyt kiireesti ruvettava selvittelemään, eikö niin? Itse seuraan näitä ohjelmia. Elämän uskossa koen mielekkääksi elämäksi. Ihminen joka ei ole kokenut uskoon tuloa, ei tietenkään voi ymmärtää näitä asioita. Jumalan sanan raamatun periaatteiden mukaan eläminen on tosi elämää. Voit uskoa että Jeesus on ainoa Jumalan Poika lihaan tullut sana joka on Jumala.

Näin on että Jeesus on tie totuus ja elämä!!! Armo on sitä että saa anteeksi ja elää JUmalan pojan uskossa eikä epäile kun ei tarvi kun luottaa vaan. Rahariitoja ne yleensä on ,uskovat tappelee rahasta. Jumala rakastaa ihmistä koska tämä tykkää tarinoista. Jumala rakastaa ihmistä koska tämä tykkää tällaisista tarinoista.

Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena. Huh mitä tekstiä PerttiM..!!!. Olen kristitty ja uskovainen, mutta minusta tää PerttiM: Käyttäkäämme kovaa tekstiä itseämme kohtaan, mutta ei toisia, varsinkaan niitä kohtaan, jotka eivät usko.

Ole siis veli varovainen tuomioita lausuessasi! Muista ennemmin Jeesuksen sanat siitä, että se joka tuomitsee toisen, tuomitaan samalla perusteella, mutta joka ei tuomitse, häntä ei itseäänkään tuomita. Meidät lähetettiin rakastamaan, ei tuomitsemaan! Paitsi uskonveljiämme ja -sisariamme, meidän tulee etenkin rakastaa niitä jotka eivät usko, ja myös "vihollisiamme".

Ja se ei takuulla lähde tuomitsemisesta! Vaan ihmisen kokonaisvaltaisesta kohtaamisesta ja rakastamisesta. Evankelioi hyvä ihminen teoillasi ja armolisella lempeydellä, älä Raamatusta keräämillä lauseilla, joita käytät toisten tuomitsemiseen. Uskon ja tekojen tulee toki pyrkiä olemaan samassa linjassa, siihen uskovia kutsutaan. Mutta koska synti asuu ihmisessä, myös uskova voi langeta. Koivisto on tietenkin ollut hyvin vastuullisella paikalla, ja koska paimenilta on syytä vaatia hyvää esimerkillisyyttä, hänen tekoansa on pidettävä vakavana, eikä hän siksi sovellu enää johtotehtäviin.

Hänen on sovitettava tekonsa uhrille ja esivallan edessä ja selvitettävä seurakunnalleen tapahtunut. Armo on hänenkin kohdallaan totta, mutta se edellyttää parannusta. Ja se parannus ei ehkä ikinä enää riitä johtotehtäviin ryhtymiseen Mutta siis, valvokaamme itseämme ja vaellustamme!

Valitettavasti valta sokaisee helposti ihmisen.. Et kai ihan tosissaan sano tota???? Ei parittelu nyt ihmeessä olekaan syntiä, seksi on Jumalan lahja! Mutta se, kenen kanssa sitä teet, tekee asiasta erilaisen. Just se, että jos harrastaa seksiä tai ylittää muuten soveliaat rajat jonkun muun kuin oman kumppanin kans, on väärin, se on sitä huorin tekemistä.

Se loukkaaminen, uskottomuus, on se juttu! Ja tietenkin se, että jos se ei ole kummankin osapuolen tahto. Kaikki tekee syntiä Mutta Paavalikin sanoi, että "sitä hyvää, mitä tahdon, minä en tee, ja sitä pahaa, mitä en tahdo, sitä minä teen" ja että "synti riippuu minussa kiinni".

Ei siitä vaan pääse eroon. Paavali, sinä, Markku tai minä. Kuinka monta kertaa olet vaikkapa sanonut lähimmäisellesi tahallaan jotain häntä ärsyttävää? Jättänyt tekemättä hyvää vaikka olisit voinut? Niin, pyytäkäämme Pyhää Henkeä antamaan meille voimia taistella syntiä vastaan ja ennen kaikkea niin paljon rakkautta, että se peittää paljotkin synnit. Olen pari kertaa katsellut tuota TV7-kanavaa, enkä oikein tiennyt että olisinko itkenyt vai nauranut.

Amerikkalainen fundamantalisti saarnasi suu vaahdossa ja yleisö oli täydessä hurmoksessa. Aivan kuin joku ajatollah olisi villinnyt muslimeita Lähi-Idässä. Israelia käsitellään täysin kritiikittömästi ja jotenkin tunnelma oli ahdistava. Arveluttavaa on myös tuo kanavan rahankeräys. Mahtaako olla ihan laillista toimintaa. Kerran Eräs sanoi väkijoukolle, joka oli valmis kivittämään syntisen naisen: Se teistä, joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven Kristityt kristinuskon nimissä ovat tappaneet maapallolta enemmän ihmisiä historiansa aikana kuin mitkään vitsaukset, sodat ja katastrofit yhteensä.

Kaikkea muutakin pahaa on tehty. Ja edelleen ihmisiä viedään niinku pässiä narussa. Ja ovatko kaikki muut ei kristityt väärässä? Tarviis vissiin uskoa että voisi ymmärtää. Milläs uskot kun ei järkeni pysty asiaa millään käsittelemään. Kerran käsittelivät jumalan ja uskon totuudenmukaisuutta. Totuus näytti perustuvan siihen, mitä raamattu eri kohdissa sanoo. Tuon olisi uskonnoton tiennyt ilman ohjelmaakin eikä vakuuta sen enempää. Uskovaiset ovat aivopestyjä, rahastettavia raukkoja!

Eikö sen vertaa lanttu leikkaa?? Jeesus on todellinen ja voittanut jo saatanan, jonka edustajia löytyy sieltä Saamen kansan pimeistä riveistä ja noituudesta. Nekin on oikeasti olemassa. Kristityt, jotka vaellatte synnissä, teidän on syntinne tunnustettava ja tehtävä parannus! Shitprat, se sinun Saamen kansankulttuurisi voi oikeasti sisältää pimeitä voimia, joista Jeesus haluaa vapauttaa iloon ja rauhaan ja pyhyyteen.

Pakko ei ole vastaanottaa. Mutta todistan, etten itse ole mitään viisaampaa elämässäni tehnyt kuin sydämeni avaaminen Jeesukselle. Se kantaa vieläkin 30 vuotta myöhemmin. Samaa vapautusta toivon sinullekin. Vaputumista - oikeutetusta - vihastasi. Huorinteko tapahtuu avioliiton ulkopuolella, siis esiaviollinen seksi kokonaisuudessaan. Aviorikos on taas aviomiehen tai -vaimon tekemä. Jeesus jopa sanoo, ettei hyljättyä vaimoa saa ottaa, koska siten mies tekee huorin.

Ylipäätään toisen omaa ei saa ottaa, sillä se on verrattavissa varastamiseen. Ja jos vaimo eroaa, pysyköön naimatonna tai sopikoon miehensä kanssa. Ehkä se oli naisen kanssa sillälailla eikä pikkupojan? En ole uskovainen enkä usko Raamattuun ja sen syntikäsityksiin.

En ole syntinen, koska en tunnusta mitään uskontoa. Synti on uskonnollinen termi, ei liity lainkaan ateismiin jne. Joten määrittelen nämä jutut omalla kohdallani, enkä jonkun toisen moraalikäsitysten mukaan, kiitos. Ei Hätäillä Ny Kaikki kääntyy parhain päin. Tämä on nyt sallittu, mutta jokaiselle meistä jokainen päivä on uusien alkujen mahdollisuus. Oli meitin synti sitten ihan mikä vain.

Kun haluamme siitä pois, niin saamme voiman ylhäällä. Jeesuksen sovitustyö kattaa sitten kaiken, kunhan me tahdomme apua Häneltä. Kuitenkin uutinen on ikävä, mutta tilanne varmaan selviää parhain päin kun aikaa kuluu. Eli ei hätäillä että ehtii tehdä lisää pahaa, ei siinä herra auta vaan linna ja söpö poikakaveri samaan selliin.

Armoa me kaikki tarv Mitä asia koskee täällä kirjoitellaan niinkuin joku ois tehnyt huorin tms. Rikkonut seksuaalisia rajoja on laaja käsite. Jos ollaan vaikka parantaja kokouksissa jossa saatetaan laittaa käsi sairaan kohdan päälle, ja rukoilla että Jumala parantaa ja poistaa syövän rinnasta, tai eturauhasesta. Tuollaisestakin asiasta voi nousta haloo jos joku ei pidä, tai siedä ihmisen kosketusta lainkaan. Itse kuulun erääseen seurakuntaan jossa on joidenkin veljien ja sisarten kesken halailua ja kaulailua jota en hyvällä katso.

Se on sitä keskinäistä rakkautta. Kuulin kerran erään tapauksen jossa päiväkotityöntekijä tyttö joutui syytetyksi hyväksikäytöstä, koska joku lapsi oli vain tokaissut toiselle hoitotädille että tartteeko housut ottaa pois? Syytetty hoitotttö oli ihmeissään ja täysin syytön. ADHD-kersan tokaisu aiheutti pitkän oikeustaistelun, sekä potkut tuolle syyttömälle tytölle.

Ensin tuomitaan sitten vasta tutkitaan. Ei asiat ole aina siten kun luullaan.! Enkä koskaa tule kuulumnaan! Haluan olla humaani hyvä hyville oikeille ihmisille - viis välitän näistä uskomisiaan tyrkyttäville aina oikeassa olijoista!

Miksi ns uskovat ovat erityisen kiihkeitä vastustamaan sitä, että ihmiset naiskentelevat? Eikös se ole ihan terveen merkki, että naitattaa? Isoisäni sen jo sanoi vuosikymmeniä sitten, ettei se papille kuulu, kun kaksi aikuista rakastelee. Sellaanen on Pillukares - sanoi hän. Miksi siis te syyllistätte?

Sitäpaitsi, on lukemattomia vapaita hyväntekeväisyysyhdistyksiä, jos haluaa niiden puitteissa tehdä hyvää lähimmäisilleen konkreettisesti, eikä vain rukoilemalla olemattomia. Kaiken kukkuraksi, meissä jokaisessa asuu oma henkemme, joka voi tehdä hyvin tai huonosti muille. Siihen ei tarvita mitään uskontoja eikä kirkkoja eikä pappeja. Itse olen liittynyt lukuisiin yhdistyksiin, joissa saan tehdä niin paljon hyvää kuin vain ikinä ehdin. Avioliitto on pyhä 1. Kritillisillä seurakunnilla on Raamattuun pohjautuvat ohjeet - eikä se ole syyllistämistä.

Raamatun mukaan naiminen kuuluu avioliittoon ja rajat suojaavat liittoa. Liitto on pyhä asia Raamatussa. Humaani maailmankuva ei ymmärrä sitä miten Jeesus sovitti syntimme ja täytti lain, jota ihminen ei pystynyt noudattamaan. Kuulumme valtioliittoon, mutta niinkuin näet se ei toimi - sillä ei ole arvopohjaa.

Olemme liitossa aina johonkin vaikkemme sitä huomaisikaan - eikö ole parempi olla liitossa Jumalan kanssa tietoisesti.

Mutta hänhän teki monta ihmettä aikoinaan? Olikohan se kaikki sittenkin valetta ja esitystä? Jos ihmisten huijaamista voi sanoa ihmeeksi niin näitä ihmeitä tapahtuu jatkuvastu uskovaisten keskuudessa. Kyllä Markus Korhonen on ollut aidosti uskossa, ja tehnyt monta ihmettä aikoinaan.

Mutta jokaisen tulee tajuta synnin merkitys elämässä, ihminen lankeaa korkeastakin asemasta, ja silloin se on vielä vaarallisempaa kuin tavallisella sanan kuuntelijalla. Belsebuup on ottanut tuon karismaattisen saarnaajan kiusaustensa kohteeksi. Ja silloin Persebuup on alkanut viehättämään enemmän kuin evankeliumin mukaan eläminen, ja nuoria poikia on houkuteltu Markun hellään huolenpitoon. Niin Raakkuna väittää että tuo Markku Koivisto on omannut itsessään heikkouksia, ja luonteen ominaisuuksia jotka eivät sovi tuollaisen Mission Johtajalle, ja niin Paholainen on saanut hänet temmattua kokonaan poies kansan hengellisen Johtajan tehtävästä.

Jumala käyttää ihmeisiinsä ihan tavallisia syntisiä, myös raamatun n. Jumalan ajatukset ovat ihmisen ymmärrystä ylempiä. Ja siellä on tuo vanha arvokas ikoni, joka kuvaa pyhittyvän ihmisen nousemista hengelliseltä tasolta toiselle, ja voidaan sanoa että korkealta temmattu Pappi, tai Saarnaaja on vielä suuremmassa vaarassa kuin tavallinen sanan kuulija. Virkavastuu edellyttää toimimaan oikean periaatteen mukaan, joka on ilmaistu meidän evankeliumeissa.

Ja väitteeni kuuluu että korkeassa asemassa oleva kansan hengellinen Johtaja on suuremmassa vaarassa joutua helvettiin, tai ikuiseen kadotukseen. Ylläolevassa Raakkunan kirjoituksessa on tapahtunut valitettava nimen väärin kirjoittaminen. Mutta kirjoituksen asiasisältö liittyy kuitenkin henkilöön Markku Koivisto. Eiköhän se ollut Jumala joka niitä ihmeitä teki ja tekee edelleen. Me ihmiset ei siihen pystytä. Tekeekö mieli syyttää sekoilusta Raakkunaa.

Tuossa kirjoituksesi yläpuolella on asian korjaus, ja saman olen tehnyt anteeksi pyynnöllä varustettuna tuonne ketjun loppupäässä olevaan kommenttiini. Onks muuta sanottavaa itse asiasisällöstä. Herättikö hän ehkä Irma Korpelan henkiin? Vertailu ontuu tiete Vertailu ontuu tietenkin, sillä tällä karismaattisella lahkouskonnolla ei ole yhtään mitään yhteistä alkuperäisen kristinuskon ja Ortodoksisen kirkon kanssa. Sitä paitsi saarnaaja Koivisto yhtä paljon maallikko kuin kaikki muutkin protestanttiset saarnaaja ja mies- ja naispapit.

Väitätkö että häne ei ollut suomen tunnetuimpia hengellisiä saarnaajia, jolla on todella suuri missio aina kuulijakuntana. Väitän että hänen osuutensa on ollut vielä suurempi kuin yhdenkään Ortodoksisen Papin suomessa. Tuo vanha Siinain luostarissa säilytettävä ikoni kuvaa juuri hänenlaistaan hengellistä ohjaajaa ja saarnaajaa joka on paljosta vastuussa. Esittämäsi väite siis ontuu pahemman kerran, ja siihen on syynsä sinun omassa älykkyydessäsi, ja myös homoilevassa elämäntavassasi.

Kerrohan lisää Irma Korpelasta, kun tunnut kerran tietävän aiheesta. Ei hän niitä ihmeitä tehnyt, vaan Pyhähenki hänen kauttaan!!! Kukaan ei saa ottaa kunniaa itselleen kun Pyhähenki parantaa ja toimii. Nuo armolahjat ovat aikansa. Ei ole missään todistettu mitä rajoja hän on tai olisi rikkonut. Pyhähenki ja Kolmiyhteinen Jumala on nuo ihmeteot ja parantumiset tehnyt. Kenenkään saarnamiehen ei pidä ottaa kunniaa itselleen koskaan vaan aina kiittäkäämme Jumalaa joka parantaa Pyhänhengen välityksellä ja voimalla.

Missään ei ole myöskään todistettu että hänen erottamisensa olisi tapahtunut syyttä suotta Myös vaimo on hakenut eroa. SÄ taidat itse tietää enemmän vai onko sun tekstiäsi? Jos kotona vaimo valittaa alinomaan päänsärkyä ja muutenkin asiat ei mene kohdalleen, niin tapahtuu varsin inhimillisiä asioita. Kyllä kaikki pääsevät taivaaseen, suuri Jumala ei ehdollista pientä ihmispoloista, vaikka petollinen kirkko niin väittääkin!

Oi niitä aikoja Nikut kaatamiset eivät olleet mitään tämän miehen näytöksen jälkeen: Piti vaihtaa kylmäksi, kun rintsikat olivat lähdössä. Kukin puki mitä käteensä sai ja oli siinä työillä ihmettelemistä, kun päällä oli pojan pusero oma ties missä. Nämä nuoret menivät lavalle asenteella "muahan et hypnotisoi! Moni mummo kaatui ennen kuin Niku sai höpinänsä loppuun, eikä ehtinyt pukkaamaan otsasta.

Ei nuo kovin parantuneilta näyttäneet, kun piti kantaa pois ja joitain piti taluttaa autolle asti. Sinä tuomitset hänet "perkeleen palvelijaksi". Ihan miten vain, jos sinulla on moiseen valtakirja? Olliwer oli tuhat kertaa parempi hypnotisoija kuin Niilo käskyläisineen. Ylivainion kokouksiin tultiin busseilla perhekunnittain ja sillä aikaa, kun vanhemmat kaatuilivat sisällä, kaatuivat tyttäret aivan jossain muualla.

Kovasti muuten olivat tytöt huolettomia aarteestaan. Lauantai-illan tansseista ei pimpsaa saanut läheskään niin helpolla! Olivatkohat tyttäret kotona tai jossain tottuneet, että "Iloista antajaa Jumala rakastaa"? Jaa-a, mitenkäs arvelet tekeväsi tiliä teoistasi. Katumusta et ainakaan osoita häivääkään.

Joskus näiden Helluntailaisten sielunelämä on liian tekopyhää ja kankeata. Lisää vapaamielisyyttä myös heidän jokapäiväiseen elämään, ei liikaa raamatuntutkintaa jokaisesta asiasta.

Olet sitten vissiin tutkinut oikein tarkemmin helluntailaisten sielunelämää, jotta voit todeta sen olevan liian tekopyhää ja kankeata. Ei mahda tutkimustuloksesi ja -menetelmäsi läpäistä tieteen asettamia vaatimuksia. Ja muuten, Markku Koivisto ei ole helluntailainen, joten "tutkielmasi" taustatkin olisi kannattanut ensin selvittää.

Otetaanpa pieni esimerkki Suoli24 helluntalaisten palstalta, ja siellä olevista kirjoituksista päätellen Markku Koivisto edustaa lähinnä itse perkelettä!

Tutkimusmenetelmät ovat monikymmenvuotiset kokemukset kyseisistä karaismaatikoista jotka luulevat olevansa SE, valittu osa kristityistä jotka pelastetaan ja polkevat kaikki erimieliset maanrakoon. Kaikki karismaattiset seurat ovat yhtä ja samaa seurakuntaa, oli niinden nimi sitten Helluntailaiset tai jokin muu. Karismaattisen seurakunnan saarnaajat ovat seurakuntalaisten palvottavia ja jumalia.

Jeesus on vain tuotemerkki heille. Mutta tieteellinen metodi edellyttää dataa. Voitko esittää sen tai kertoa sen keskeiset tiedot? Tieteellinen metodi on siitä hyvä että se on tasapuolinen tällaisissa kysymyksissä, vaikkei itseään pystykään todistamaan. Tässä se kuitenkin palvelee totuutta. Kyseessä on ollut jokin paljon monimutkaisempi tai enemmän akrobatiaa vaativa asento, eihän hänelle olisi muuten tarvinnut sairauslomaakaan myöntää.

Ehkä selkänikamien välilevy on pullistunut paikoiltaan ja aiheuttaa nyt tuskaisen olon, ehkä hän on halvautunut kokonaan alavartalosta, jolloin muunkinlainen siitinelo olisi hankalaa. Vain herra itse voi näistä tietää, tuskin meille koskaan edes kerrotaan, vaikka tiedotustilaisuus on luvattu pitääkin. Uskonnon tutkimus perustuu uskomukseen, ei tieteeseen.

Markku lisäsi sellaisen ylirajojen menevän seksiasennon, että vaimo otti eron!!! Tämänkin tyyppisiä raadollisia viestejä kuten esim. Koira-asento lukiessa, tällaiselle ihan tavalliselle heikkouskoiselle luterilaiselle tulee mieleen ja vahvistaa uskoa, että kyllä me kaikki ihmiset taidetaan tarvita sitä ristiä sovitukseen. Mielestäni on todella pakanallista palvoa jotain, mistä ei ole mitään havaintoa ja todistetta. Ketä niistä pitäisi milloinkin huutaa avuksi, onko niillä päivystysajat tai jokin työnjako, entä kielitaito.

Nämä ominaisuudet ei liiity koulutustasoon tai yhteiskunnalliseen asemaan. Onhan niitä lankeemuksia sattunut Jumalan miehille ennenkin Olisiko niin että kun pitkään on yrittänyt pidätellä inhimillistä luontoaan, niin lopulta kaikki purkautuu suuntaan jos toiseen. Normaali kansalainen ei tuollaiseen tilanteeseen joudu, koska paineiden laskeminen tapahtuu säännöllisesti ja räähdysvaaraa ei ole.

Olen aivan samaa mieltä, lahkoissa vielä lisänä manipulointi, "herran" pelko ja yhteisön painostus tukahduttavat kärsivien avunhuudot. Erosin valtionkirkosta, koska esim. Kaikkein ihanin uskonto on profeetta Karl Marxin oppi, ja hänen raamattunsa Pääoma, jota maailmalla luetaan ja noudatetaan. Hänen lukuisista opetuslapsistaan eräs Hegel, tulkitsee Suurta Profeettaa myöskin laajasti.

On sillä väliä, sillä Markku ei ole vielä edes lähtenyt kaidalle elämän tielle! Jeesus opetti meitä sanoen: Hellarit ymmärtävät asian ja menevät uskovien upotuskasteelle, "koivistolaiset" eivät ymmärrä. Jotkut heistä ovat saattaneet mennä uskoon tultuaan upostuskasteelle, mutta sen tärkeyttä ei tuossa lahkossa tietääkseni opeteta. Paholaisen hyökkäykset ovat tietysti kovia parhaimpia Jumalan Miehiä vastaan.

Tämäkin on osoitus siitä, että Markku on erityisen voimallinen. Eih'n paholainen omiaan vastaan hyökkää. Niin että jos tyyppi on tehnyt jotain noin vakavaa, että joutuu erotetuksi, sinä laitat sen heti Paholaisen työksi. Eli tekijällä itsellään ei ole vastuutako tekemistään???? Kyllähän meille aivotkin on luotu ja omatunto mitä käyttää, kyllä ihmisen itsensä pitää ottaa vastuu tekemisistään!

Kyllä elämä on helppoa, jos aina voidaan vedota joko Jumalaan tai Paholaiseen!! Itse olen kuulunut myös ennen erääseen liikeeseen, mutta en käy siellä enää, koska jos ajattelee itse ja vielä vähän eri tavalla kuin liike, sitä ei suvaita!!! En ole koskaan hyväksynyt sitä, että ylhäältä päin sanellaan, miten kuuluu olla, elää ja ajatella.

Noh, tuon logiikan mukaan Adolf Hitler olisi vielä voimallisempi Jumalan mies, kun saatana niin kovasti häntä langetteli.

Mutta hedelmistään puu tunnetaan. Millaista hedelmää Koivisto lopulta on saanut aikaan, sitä en itse osaa arvioida. Uskoontuloja ja rakentumista kyllä, ainakin päällisin puolin, mutta myös näyttäisi olevan myös hajaannusta ja hengellistä väkivaltaa. Mikä lopulta on Jumalasta? Onko NokiaMission juuri hyvässä maassa, vai onko se kupla joka odottaa puhkeamistaan? Moniko kysyy sitä vilpittömästi? Ylläpito näköjään sensuroi vihtahousun hepreankielisen nimen, mutta ymmärsitte varmaan kenestä oli kyse Nousee vääriä profeettoja ja vääriä kristuksia.

Se, joka hajoittaa seurakuntia ja perustaa omia poppoita, ei ole Jumalasta. Se on sitä Baabelin sekoitusta. Pyydän ja rukoilen Jumalan suurta siunausta Markku Koivistolle.

No mitä tuo Vihjaillaan vaan, mutta itse asiaa ei kerrota. Huorissako kävi vaiko peräti homosteli? Eihän homous ole millään tavalla epänormaali saati sitten rikollista. Jokainen saa solmia homosuhteen, jos sitä tarvitsee eikä kenelläkään ole siihen mitään kommentoitavaa. Nyt tämän saarnamiehen vaimo on hakenut avioeroa ja saattaahan olla, että saarnaaja itse muuttaa yhteen rakastajansa kanssa ja mahdollisesti sitten rekisteröi parisuhteensa.

Mutta olisiko se sitten mikään syy erottaa saarnaajan tehtävästä tällaisessa uskonlahkossa? Kaikkihan on aivan laillista. Nokia Missiossa homoseksuaalisuutta ei kuitenkaan suvaita, joten kyllä se olisi riittävä peruste erottaa kirkosta. Varsinkaan, jos ei eheytykseen suostu. Silloinhan on aivan oikein erottaa lahkon pääsaarnaaja, jos hänellä itsellään on avioliiton ulkopuolinen homoseksuaalinen suhde miesystävänsä kanssa ja samaan aikaan hän tuomitsee seurakuntansa homot.

Mooseksella on sarve Onko sinulla ihan syvällisempääkin opillista käsitystä, vai perustatko tulkintasi vain yhden Raamatun jakeen suomennokseen? Varmaan tiedät, että Raamatun teksteissä on jopa tarkoituksella tehtyjä muutoksia ja toisaalta käännösvirheet ovat seuranneet käännöksestä toiseen jopa vuosisatojen ajan. Renessanssin ajalla vielä kuviteltiin Raamatussa lukevan, että Mooseksella on sarvet päässä, vaikka kyse olikin vain käännösvirheestä, kun vanhaa hepreaa oli tukittu puutteellisin tiedoin.

Missä olet tälläisestä kuullut? Raamattu ei kuitenkaan hyväksy homoutta ja lesboutta. On se kumma ettei kukaan kääntäjä tai edes kääntäjätiimi saa niitä kohtia oikein Käännösvirhe yhdessä kohtaa ei osoita virhettä toisessa kohtaa. Taitaapi olla pelkkiiä arvailuja: Ei ihan vähä olekkaan ongelmia näillä ääriuskonliikkeillä nykyisin, ollut ennenkin varmaan,. Itse arvelen, että median vaikutus on aika suuri.

Ei media ole koskaan paikalla silloin, kun tehdään jotain hyvää tai on ihan tervettä uskonnollisuutta. Tällöin siis asiaa tuntemattomille kristinuskosta voi tulla todella vääristynyt kuva. Nykyajan ihmiset eivät saa tietoa mistään muualta kuin mediasta sekä dokumentteina yleensä vähintään kerran viikossa kaivetaan esiin jostain vaikka 10 hengen tärähtänyt ryhmä, jos ei muuta löydetä että draamana.

Oletteko nähneet amerikkalaista poliisisarjaa, jossa ei murhaaja olisi tärähtynyt kristitty tai katolinen pappi pedofiili? Tällä tavalla ymmärrettävästikin muodostuu sangen yksipuolinen kuva. Eikä pelkästään kristityistä, vaan monista muistakin ihmisryhmistä luodaan stereotypisiä kuvia.

En silti väitä, ettei niitä saisi tutkia. Pyydän vain huomioimaan, ettei tämä ole koko kuva mistään ihmisryhmästä. Oiskohan aika tulla kaapista ulos vai mistä mahtaa olla kyse? Kuka meistä ja teistä syytösteksteihin osallistuneista on sitten synnitön?

Tottakai näkyvällä paikalla ollut Jumalan palvelija joutuu nyt kovaan ristituleen, mutta kyllä meidän tulee muistaa, että hänen sydämensä on aina ollut palvella Jumalaa täysillä. Ja sitä se on varmasti edelleenkin. Ei meidän pidä häntä heittää pois, vaan tukea häntä, jotta hän nousee jälleen -- uusissa voimin palvelemaan rakastamaansa Jumalaa.

Antaa ateistien nyt nauttia ja nuoleskella viimeiseen tippaan asti, omaan nilkkaan vaan loppujenlopuksi kolahtaa. Ainut "puolustus" minkä kykenet antamaan on syyttää ns. Sitäpaitsi uskovaisten virheet ei varmasti keräänny ateistien tilille, tai no.. Joissakin piireissä tämä riittää työntekijän erottamiseen. Laulun sanoin sanoma on sama meille kaikille: Uskomalla Herraan Jeesukseen, pääsen minä varmasti taivaaseen. Hän itse tietään parhaiten oman tilanteensa ja meille itsekullekin riittä kun hoidetaan omat asiamme.

No ei ainakaan minun sanojeni mukaan. Pointti oli että nyt sitten haukkumaan ja nautiskelemaan ja irstailemaan asialla Raamatun ja jumalan ja uskon ja kaikkien kustannuksella, omaan nilkkaanhan se vaan kolahtaa. Yksittäisille ihmisille varmasti onkin, mutta ei mitään yleispätevää. Ja sen tajuaminen tekee ihmisestä hyvin vikkelään jumalattoman. Sellaisiahan me kaikki todellisuudessa olemmekin, mutta jotkut ovat joutuneet keksimään itselleen mielihyvää tuottavan olennon.

Noh, Koivisto päässee tästä kurimuksesta eroon sillä, että pyytää anteeksi tuolta mielihyväolennoltaan. Huvittaisi ellei se olisi niin säälittävää ja jopa vaarallista. Siten nimittäin pystyy sovittamaan itselleen helpommin varsin karmeitakin asioita, pedofiliasta ja tappamisesta lähtien.

Ja niin on myös tapahtunut, ja tapahtuu joka ikinen päivä. Joo, kyllä on syntisiä ja rikollisia ateisteissakin, niitä kuule on joka ihmiskansassa, uskossa ja rodussa! Ei sellaista ryhmittymää tai uskontoa olekaan, etteikö siellä olisi huijareita joukossa! Anteeksi pitää antaa, mutta ei kaikkea pidä sallia. Kirkkojen pitäisi tehdä juuri näin: Pimeys ei kuulu valon joukkoon!

Jo on tehnyt rikoksen esim. Johtajat ovat suuressa vastuussa myös omalla esimerkillään! En halua tukea seksuaalirikollista uusimaan tekojaan, taitaa rakasta tämä herra enemmän maallisia riemuja. Toivottavasti hänellä ei nouse sekään enää koskaan. Kunhan asiaan ei liittyisi pieniä lapsia Asiallista olisi kertoa mitä on tapahtun ut, koska asian tekivät kerran julkiseksi.

Mutta tällaista eri kultit saavat aikaan,ei muuta kun pahaa. Miten niin ei saisi kirjoittaa? Hehän ovat nyt avoimesti tulleet esille ja toimivat tässä ihan oikein. Siitä että yksi Jumalan palvelija kaatuu, on samanlainen ihminen kuin muutkin, ei pidä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä Jumalan olemassaolosta tai vastaavasta.

Itse olen luterilainen ja luterilaisuudessa pidetään itsestään selvänä, ettei ihmisestä pyhimystä tule, vaikka Jumalaan uskookin. Ihminen on inhimillinen, koko elämä taistelu hyvän ja pahan välillä, sellaisellakin, joka ei usko. Ihmiset ovat nykyään, vaikkeivat uskoisi mihinkään, sangen armottomia toisiaan kohtaan. Tutustakaa nyt hyvät ihmiset edes vähän kristinuskoon. Ei tässä kukaan itseään synnittömäksi väitä.

Kyllä näistä puhua voi, mutta asiallisesti. Asiaaan ei liity pieniä lapsia. Mene kuule Leahimn jollekin pätevälle uskovalle terapeutille tuon insestijuttusi kanssa, ei kukaan jaksa tuollaista katkeruutta kantaa eikä LUKEA siitä täällä joka palstalla. Tiedän monia muitakin raiskattuja, jotka ovat tuosta kauheasta tapahtuneesta VAPAITA, koska he ovat antaneet sen kipeän asian Jumalalle ja hän on parantanut kaikki asiaan liittyvät haavat ja häpeän. Atte Ateistin tytär Leahimin jutut alkavat tosiaan väsyttää ateistiakin.

Joku terapeutti olisi hyvä idea. Kuulehan Leahimn, mistäs sait likaiseen päähäsi että asiaan liittyisi lapset ja muille sanoisin homostelu jne. Ei ole mainittu missään mitä on sattunut tai väitetään sattuneen! Seksuaaliset rajat tarkoittavat yleensä koskettelua!

Koulussakaan opettaja ei saa koskettaa oppilasta korkeintaan kuin olkapäähän. Lääkäri ei saa imeä nänniä testatakseen tuleeko maitoa jne! Epäilen itse että asia liittyisi parantamiskokouksessa sellaiseen että käsi on laitettu sairaan kohdan päälle ja rukoiltu.

Tottakai tälläinen keulahahmo joutuu suurimpaan paineeseen ja jos tulee virheitä tai valvomattomuutta niin usein käy näin. Daavid Vt ja lankeemus. Hänen puolestaan täytyy rukoilla ja olla rinnalla ,osoittaa rakkautta kaikesta huolimatta.

Toki syrjässä hän on pitkän aikaa. Tässä menet liian pitkälle, eihän noin voida sanoa, ei ainakaan syytetty itse koe olevansa Jumala, ei edes jumala pienellä kirjaimella. Voi olla niin, että joku toinen haluaa juuri osaan, jossa Koivisto oli ennen erottamistaan.

Tällainen vallanhalu on jokaisessa ihmisessä ihan luonnostaan. Heitä voi olla useitakin myös ko. Mistä löytyy ihminen, joka ei tätäkin ominaisuutta itsessään havaitse? Annetaan tilaa hetkelle, jolloin syytetty tulee itse kertomaan, mitä on muitten mielestä tehnyt tai mitä hän itse kokee tehneensä.

Markun paikkaa himoitsevan oma vaimo vilauttelee sitä sun tätä,ei puhdas pari. Pientähän tämä on, jos Sattana luikertelee piirikunnallisen tason hihhulisaarnaajan pöksyihin Taannoinhan itse Jumala hyökkäsi paavin kimppuun ja riisti pahat puheet tämän käsistä! Kuka teistä tekopyhistä ei varveja vetäisisi, jos tilaisuus tulee?

Turhaan te pastoria syyttelette. Ja vehkeetkin vielä pelaavat. Kelle teistä 'syyttäjistä' ei ole sattunut? En puolustele, en syytä. En tiedä tapahtunutta - ja vaikka tietäisinkin, en sittenkään. Ei se ole meidän asiamme. No, hän itse vastatkoon ja Herra häntä siinä auttakoon.

Kaikki ei kuulu meille muille kuitenkaan. Ei kuulu, vaikka niin uteliaita ihmiset tahtovat olla. Tehkää nyt tästä yhtä suuri numero kuin lestadiolaisten asioista! Jokainen joka tätä asia kiinnostaa niin kysynpä teiltä miksi ette armahda ensin itseänne ja sen jälkeen muita ihmisiä? Eikös tämä asia ole Koiviston ja Jumalan välinen asia? Jos tämä on Koiviston ja Jumalan välinen asia, miksi hänet on sitten erotettu liikkeestä? Nostaako liikkeen johto itsensä Jumalan yläpuolelle?

Minä hyväksyn Koiviston homonakin. Semmoisena olen häntä aina pitänytkin ja ymmärtänyt, miksi hän teeskentelee heteroa. Jos olen väärässä, niin sitten olen. Ja homouteen en usko,tämän uskon olleen ansa ja perätön syytös. Lieneekö lainaus pyhästä kirjasta ja noudattiko Koivisto vanhaa ohjetta? Käyttikö väärin omaa "sauvaansa" paimentaessaan laumaansa?? Tuota lainausta EI löydy Raamatusta, ellei sellaista soopaa ole lisätty vuoden käännökseen, jota en ole lukenut sen lukuisten käännösvirheiden vuoksi.

Eikös sananlaskuista jotain sellaista löydy! Ja on parempi naida kuin palaa! Apostoli Paavali, joka itse eli poikamiehenä, tarkoitit sillä asiayhteyden perusteella miehiä, joiden ei tulisi elää naimattomina, jos he eivät kykene hillitsemään seksuaalisia halujaan. Mihinkään 'avosuhteisiin' ei Paavali antanut lupaa, vaan hän edellytti naimattomien ja leskien menevän avioon ennen puolisonsa kanssa sänkyyn menoa!

Näköjään julkinen kivitys on alkanut! Seitsemästi vanhurskas lankeaa, mutta hän nousee jälleen. Jehovat joutuvat "vanhempien" puhutteluun joista kaikki on miehiä. Siinä sit nuori tyttö saa oikein "isän" sauvasta ohjeita. Harmittaa kovasti kun nämä Koivistot,Räsäset ovat aina ikäänkuin tuomitsijan asemassa laukoessaan milloin mitäkin "päätöntä" Sitten itse kuoppaansa kupsahtavat.

Ministeri Räsänen on jahtaamassa itsensämyyjiä. Itse on samassa asemassa myymässä itseään työssään. Eiköhän siitä rahaa saane. Tämä Koivisto taas ylenkatsoi yleensäkin maailmastuneita ja kuinka sitten itselle lienee käynytkään. Eikö tämä ministeri Räisänen ole jollakin tasolla myös tämän lahkosaarnaaja Koiviston uskonkumppani ja perheystävä? Lienevät samassa lahkossa uskoaan tunnustamassa, aika moista touhua ministeriltä! Miten lienee sopivaa sisäministerille?

Älä ole tyhmä Ei Räsänen ole mikään saarnaaja, vaan lääkäri vaan. Saarnaajalla pitää myös olla joku yläpuolellaan ennen Jumalaa ja Koivistolla ilmeisesti ev-lut pappi. Onko sitten saanut siltä vaikutteita Aivan kuin olisin kuullut tämän yhdistelmän ennenkin.

Näin se menee Meillä elukoilla on himot ja ei siinä satukirjat ja satuhahmot auta. Mitä enemmän tappelet elukkamaisuutasi vastaan niin se aiheuttaa pahaa jälkeä. Ei ole helppoa ei Kuunnellaan nyt itseä, kyllä ihmisen pitää ensin itse saada kertoa, ennekuin tuomitaan. Ihmisiä täällä vaan ollaan. Tiedä vaikka perätön tämä seksiin viittaava. Voi olla aivan muuta. Ilmeisesti on jäänyt rysän päältä kiinni epämielyttävästä tilanteesta miehen kanssa, koskapa vaimokin nostaa kytkintä.

Ja tämä on fakta. Olin toki lukenut myös kaikki uusimmat avioero-oppaatkin. Niistä opin "kuinka palikka kerrallaan rakennan tietä kohti uutta omaehtoista elämää pitkän liiton jälkeisessä tyhjiössä". Jos alat ajatella Sirkka Turkan lauseita, niissä ei ole mitään järkeä.

Ne ei kerro avioerosta, eikä juuri paljon mistään muustakaan konkreettisesta. Silti niiden lohtu oli paljon syvempää kuin yhdenkään erokirjan. Runouden sanat, lauseet, kielikuvat ja niiden väliin jäävä maisema, liikuttivat minussa sisäisiä kokemuskenttiä, joita en tiennyt olevan olemassakaan. Sillä joskus lohdun pitää myös hallitsemattomasti sattua! Ei runollinen kieli avaudu aina minullekaan.

Oman loputtoman uskonkriisini ytimessä on metaforinen lause: Tiedän, että se on avain mahdollisiin maailmoihin mutta lukko on hukassa. Hänellä on loistava käsityskyky näkyvän maailman mekanismeista, mutta kokee uskonnot vieraiksi. Hänestä kasvaa siis uskonnoton. Hänen lempitaulunsa on Holbeinin "Kuollut Kristus", jota hän esittelee ystävilleen tauluna "joka saa sinutkin menettämään uskosi". Kristus on siinä juuri nostettu ristiltä.

Pöydällä makaa verinen ihmisen ruumis, silmät ovat hieman auki, jäsenet kangistuneet. Ruumiissa ei ole mitään pyhää, ei mitään lupausta lunastuksesta, se on mätänevä ruumis. Silti Pekkaa kalvaa jokin sanomaton levottomuus. Hänen käsityskykynsä ei jotenkin tunnu tavoittavan ydintä hänen kritisoidessaan runoilijoiden kristinuskoa. On kuin he puhuisivat alati jostain muusta tai eri kielellä. Ikään kuin häneltä puuttuisi jotain.

Tai kuin hän olisi puusta katkaistu oksa. Esitys jonka tulette Kajaanin kaupungiteatterin näyttämöllä nyt näkemään ei ole Erik Blombergin elokuvan Valkoinen Peura. Ennakko-oletus katukohtaamisissa kuitenkin elää sitkeässä. Vanhempi väestö odottaa innoissaan näkevänsä Piritan tarina vihdoinkin myös näyttämöllä.

Nuoriso taas pyörittelee silmiään; ketä voi kiinnostaa luvun romantisoitu ja nostalgisoitu Lapin kuvaus teatterissa, joka jo itsessään välineenä on "so last season".

Minusta Valkoisen Peuran tarina on mitä ajankohtaisin monella saralla. Se ei turhaan ole klassikko. Se painii samassa sarjassa muiden vahvojen "nais-myyttien" joukossa, jossa nainen muuttuu eläimeksi. Sudenmorsian Aalo muuttuu sudeksi, Pohjan akka Kalevalassa petolinnuksi tai inuitien myytissä nainen hylkeeksi jne. Nainen hakee sukupuoltaan ja identiteettiään muuttuvassa maailmassa.

Sen rakennusaineita kammetaan myös animistisesta ja myyttisestä ulottuvuudesta. Maailma on nyt kuitenkin ratkaisevasti eri kuin Erik Blombergin elokuvan aikoihin. Piritan tarina sellaisenaan ei riitä uskottavaan analyysiin maailmankuvastani. Näyttämölle on rakennettava nykytodellisuus, jota vasten identiteetin etsintä heijastuu. Olen ohjaajana aina etsinyt tapoja jotka katsojan uneen tuudittamisen sijaan herättäisi heidät nousemaan barrikaadeille.

Mikä maailma sitten nyt on? Mitä vastaan voi nousta Valkoisen Peuran tarinalla? Kolonialismi ei suinkaan ole päättynyt siirtomaavaltopolitiikan loputtua. Elämme maailmanjärjestystä, jossa useat erilaiset vähemmistöryhmittymät on siirretty valtakeskiöstä syrjään talouden eteenpäin menemisen hinnalla. Energiateollisuuden jalkoihin tallaamat alkuperäisväestöt, suurvaltapolitiikan uhreina maahanmuuttajat, valkoisen heteronormatiivin syrjäyttämät vammaiset ja seksuaalivähemmistöt tai muuten vaan friikit, tehotuotantovaatimuksen eläimet ja kasvit.

Sanalla sanoen kaikki te hirnuen kaipaavat. Tai kaikenaikaa kiimaiset karhunkaltaiset. Tai uduissa ja usvissa oleskelevat oliot. Valkoinen Peura on omistettu teille! Valkoinen peura problematisoi nykytodellisuuttamme joka perustuu vähemmistöjen alistamiseen ja jossa länsimainen hyvinvointi perustuu "toisten" riistämiseen.

Joka unohtaa että näillä vallattomien, sorrettujen vyöhykkeillä, jossa nainenkin on joskus ollut yhteisön alistamana Piritana, olisi meille kuitenkin jotain elintärkeää opetettavaa. Ei tarvitse valloittaa uusia universumeja kun ihan lähipiirissämme elää aivan uusia kielioppeja, outoja todellisuuksia, joissa piilee valtavasti elämänjanoa, kipua ja kärsimystä. Sanalla sanoen uutta tietoa! Teatteriesitys pystyy liikkumaan näillä reuna-alueilla ja myötäeläen nostamaan valokeilaan siellä elävää tietoa, joka koneistolle epärelevanttina on kenties unohdettu ja jonka menettäminen saattaa uhata äkkiä koko planeetan tulevaisuutta.

Ydinterrorismin uhka maailmassa ei näytä laantumisen merkkejä, pikemminkin päinvastoin. Ydinaseita on virallisten laskujen mukaan maailmassa n.

Viralliset ydinasevaltiot Kiina, USA, Venäjä, Ranska ja Britannia ainakin näennäisesti yrittävät hillitä asevarusteluaan erilaisin keskinäisin sopimuksin. Sen pelotevaikutus on tehokas. Erityisesti Pakistanin epävakaat olot synnyttävät kauhua.

Maan puolustusvoimienkin sisällä tiedetään tällä hetkellä olevan sympatioita islamisteille. Pakistanissa toimii myös useita islamistisia terroristijärjestöjä mm. Ainakin 4 niistä on kertonut julkisesti pyrkivänsä rakentamaan ydinaseen. Ydinaseen rakentaminen on vaikeaa mutta mahdollista. Raaka-aineet hankitaan laajoilta uraanin ja plutoniumin laittomilta markkinoilta. Myös Talvivaarassa louhittu Made in Finland-uraani kulkeuu näillä markkinoilla yhtä hyvin ydinaseen kuin energiateollisuuden raaka-aineeksi.

Terroristit ovat löytäneet halvan ja hyvän tavan pitää maailmaa hyppysissään. Se ase on pelko. Media rahoittaa itsenä sensaatioilla. Mikä esimerkiksi palvelisi ISIStä paremmin kuin ujuttaa länsimaisiin medioihin disinformaatiota siitä että turvapaikanhakijoista joka kymmenes on terroristi. Pelko on saanut meidät jo nyt sekaisin ja toistemme kurkkuun.

Pelko on ajanut meidät myös näyttämölle tänään. Kajaanin kaupunginteatterin Litium 6 kysyy miten taistella pelkoa vastaan?

Entä mitä jää jäljelle ydinkatastrofin jälkeen? Meidän vastauksemme on leikki! Leikki tarvitsee raaka-aineekseen vilpitöntä, karnevalistista ja kaiken puhdistavaa naurua. Sitä asetta eivät terroristitkaan ole ottaneet huomioon.

Kajaanin kaupunginhallitus teki Puhe- ja läsnäolo-oikeus säilyisivät ennallaan. Muutosta perustellaan kaupungin liikelaitosten johtokuntien yhdenmukaistamisella. Haluaisimme kuitenkin saattaa tietoonne teatterin henkilökunnan eriävän kannan asiaan.

Näkemyksemme mukaan teatteri eroaa kaupungin tavanomaisista liikelaitoksista. Valtakunnallisesti on varsin yleistä että taidelaitoksen johtokunnassa on äänivaltaisia henkilökunnan edustajia. Vaikka kunnallisella puolella käytäntö on suositus, yksityisen puolen työehtosopimuksissa äänivaltainen henkilökunnan edustaja on osa työpaikkademokratiasopimusta ja pakottava määräys. Esimerkiksi Joensuussa ja Rovaniemellä on äänivaltaiset edustajat; Joensuussa 3 henkilökunnan edustajaa, joista yhdellä on äänioikeus eli on varsinainen jäsen.

Rovaniemellä on 2 varsinaista jäsentä henkilökunnasta, Oulussa on yksi varsinainen jäsen ja tämän vuoden alusta on tullut lisäys yhden muun henkilökunnan edustajan, jolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus. On myös joukko muita vahvoja perusteita sille että Kajaanin kaupunginteatterin johtokunnassa on äänivaltainen henkilökunnan edustus. Teatterin johtokunnan johtosäännön mukainen päätehtävä on valvoa ja päättää teatterin budjetista.

Johtokunnan kokoonpanon muutosta ja henkilökuntajäsenten äänivaltaisuuden poistamista on pidetty merkityksettömänä, koska johtokunta päättää vain rahoista eikä ota kantaa ohjelmistoon. On sanomattakin selvää että sisältöihin ja ohjelmistoon voi vaikuttaa myös rahoituspäätöksiä ohjaamalla.

Näillä rahoituksen ohjauskeinoilla johtokunta voi osallistua ohjelmiston ”valjastamiseen” esimerkiksi lipputulokatetta nostamalla. On kuitenkin jo tasavertaisen saatavuudenkin nimissä ensiarvoisen tärkeää että lipputuloja subventoidaan kaupungin taholta.

Tällä varmistetaan että lippujen hinnat pysyvät kohtuullisina ja että teatteritaide olisi kaikkien, vähävaraistenkin ulottuvilla. Usein kuulee sanottavan ”kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”. Tällöin sama johtokunta päättää myös Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän valtionavustusten kriteereiden toteutumisesta. Näissä kriteereissä teatterin pitää tuottaa ”taidearvoiltaan laadukasta teatteria ja tehdä sitä mahdollisimman monipuolisesti”.

Jo tämä puoltaa henkilökunnan täysivaltaista jäsenyyttä johtokunnassa. Heidän profiilinsa on valvoa Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavun kriteereiden toteutumista. Tämän tehtävän toteutumista henkilökunnan äänivaltaiset edustajat mielellään valvovat. Teatterin johtokunta eroaa muista kaupungin liikelaitoksista myös siinä, että taiteella ja eritoten teatterilla on yhteiskunnassamme vahva riippumattoman tiedon välitysfunktio samoin kuin ei-kaupallisilla tiedotusvälineillä.

On demokratian toteutumisen elinehto, että taidelaitoksen äänivaltaisina päättäjinä on taiteilijoita ja siten substanssiosaajia, joiden tehtävänä on valvoa riippumattoman, rahoittajasta vapaiden aiheiden mahdollistuminen teatteritaiteessa. Teatterin kun pitää joskus myös koetella vallanpitäjiemme rajoja. Johtokunnan taiteilijajäsenten tehtävänä on välillisesti valvoa sananvapauden toteutumista. Elämme maailmassa, jossa on ensisijaisen tärkeää kehittää haurasta demokraattista yhteiskuntamuotoamme jakamalla valtaa ja sitä myöten toimintamahdollisuuksia alati laajemmille joukoille, supistamistoimien sijaan.

Nyt tässä käsillänne olevassa, ei pelkästään viedä henkilökunnalta oikeus päättää heitä itseään koskevissa asioissa, vaan heikennetään demokratiaa ja yhteistä päätäntävaltaa.

Lopuksi muistutettakoon, että vuonna henkilökunta sitoutettiin liikelaitoksen perustamiseen nimenomaan lupaamalla sille johtokuntaan äänioikeutetut edustajat. Liikelaitosta perustettaessa sovittiin myös, etteivät kaupungin lomautukset koskisi teatterin henkilökuntaa ja että budjetti päätetään kolmeksi vuodeksi sitovasti, jotta teatterilla on mahdollisuus suunnitella ohjelmistoaan pitkäjänteisesti.

Valitettavasti hallituksen esityksessä voi nähdä eräänlaisen päätepisteen jatkumolle, jossa tehdyt sopimukset vesittyvät yksi toisensa perään. Toivomme hartaasti että edellä esitettyihin perusteisiin nojaten valtuusto kumoaa hallituksen esityksen.

Poliitikoista ja taiteilijoista koostuvalla taidelaitoksen johtokunnalla on nimittäin myös valtava potentiaali ottaa askel kohti avoimempaa valtaa, korvata vanhat politiikanteon tavat, ummehtuneet sisäpiirit ja ennalta sovitut päätökset avoimella valmistelulla ja aktiivisella keskustelulla, sen sijaan että hyvän yhteistyön edellytyksiä toistuvasti hankaloitetaan päättäjien taholta. Kajaanin kaupunginteatterin henkilökunnan puolesta Hanna Kirjavainen, teatteriohjaaja Kajaani. Jaana Sankilampi ja kunnanhallituksen pj.

Marjatta Immonen kertoivat näkemyksiään kulttuurin tulevaisuudesta Kainuun Sanomissa Tässä ehkä provokaatioksikin tarkoitetussa mediatempauksessa esittäytyivät kaksi luottamusmiestä, joilla ei näy olevan juurikaan tietoa kulttuurin ja taiteen rakenteista, merkityksestä tai mahdollisuuksista. Se että taidelaitosten kohtalo Kajaanissa on tällaisissa käsissä aiheuttaa huolta. Sankilampi ja Immonen esittävät monia täysin vääriä ja käsittääkseni jo monet kerrat oiottuja väitteitä.

Haluaisin kuitenkin kiinnittää huomiota Immosen esittämään ajatukseen ”kansaan menevästä ohjelmistosta”. Tätä retoriikkaa ”kansan tahdosta tai ”kansan äänestä” on viime aikoina kuullut usein. Siinä oletetaan, että jossain on olemassa ”kansa” joka on yksi suuri, ehkä jopa vaiennettu massa, jolla on yksituumainen tahto, taidemaku ja mielipide. Tämä yksituumainen kansa on harhaa. Elämme moniarvoisessa ja –äänisessä yhteiskunnassa.

Immonen unohtaa että yhtä paljon kuin kansaan menevää ohjelmistoa voidaan vaatia taidearvoiltaan haastavaa ohjelmistoa. Teatterin pitää jo OKM: Entä mikä sitten olisi tämmöistä ”kansaan menevää ohjelmistoa” ja kuka sen määrittelisi? Rahoittajasta riippumaton taide on demokratian elinehto. Vierailin taannoin Moskovalaisessa teatr.

Ryhmä tekee dokumentaarista teatteria usein valtaeliittiä ravisuttavista kielletyistä aiheista mm. Teatterin missiona on löytää moniääninen totuus Putinin ja Yhtenäisen Venäjän saneleman ”virallisen” historiankirjoituksen takaa.

Projektissa, jossa itse olin mukana, preparoitiin yhteinen Talvisotamme tilanteessa, jossa arkistot olivat alkaneet avautua ja Venäjällä oli edelleen hyvin vääristyneitä käsityksiä Talvisodasta.

Projektin aikana opin minkälaisessa paineessa teatteri eli. Esityksiä tehtiin salaa, valtakunnan parhaiden ja tunnustettujen taiteilijoiden voimin henkensä uhalla ja täysin ilman julkista rahaa. Immosen kommentti avaa näkymiä myös sananvapauden toteutumisen maisemiin Kainuussa. Teatterilla on monien merkitystensä lisäksi myös vahva tiedonvälitysfunktio.

Moniääninen teatteri haastaa katsojaa omaehtoiseen ajatteluun ja opettaa hylkimään yksinkertaistettua totuutta. Samalla se opettaa sietämään näkökulmien ristiriitaisuuksia. Teatterin pitää joskus myös koetella vallanpitäjiemme rajoja. Teatterin virallinen tehtävä on luoda demokratialle tärkeää eriäänisyyttä.

Ehkä uusien valtuutettujemme tulisi päivittää käsityksenä tehtävänkuvastaan. Vallanpitäjien pitäisi demokratian toteutumisen nimissä kynsin ja hampain puolustaa moniäänisyyden toteutumista, vaikka oma henkilökohtainen maku sattuisikin olemaan eri. Moniäänisyyden varaan voi laatia myös hyvää kansaan menevää kainuulaista teatteriohjelmistoa. Kilpailykyvyn myytti Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen kirjoitti su 2.

Sorry, mutta jargoni oli so last season ja osoitti millaiset uusliberalistin laput silmillä valtakunnan päälehti tiedotustehtävänsä näkee. Keskeisin argumentti on että valtioita tulisi johtaa kuin yrityksiä. En ole talouspolitiikan asiantuntija mutta jo yleissivistyksellä pystyy näkemään kilpailykykyyn luottavan maailman paradoksin. Ei tarvitse kuin katsoa omien huostaanottolukujemme räjähdysmäistä kasvua viime vuosina, niin voi päätellä ettei materialistisella hyvinvoinnilla johon kilpailykyvyllä tähdätään estetä esim perheiden katastrofaalista pahoinvointia.

Syvällisemmän kuvan aiheesta antaa le Monde Diplomatiquen ja Novaja Gasetan yhteisnumero jossa Gilles Ardinat purkaa kilpailukyvyn myyttiä ansiokkaasti. Seuraavassa vuodatuksessa on vähän mitään omaa ajattelua, mutta aihe on niin kirkkaasti siinä, että haluan jakaa sen. Kilpailykyky virallisen mantran ytimessä on ajatus että kilpailukyvyn edistäminen lisää työllisyyttä ja tuottavuutta ja nostaa elintasoa. Mutta jo terminä kilpailukyky sisältää joukon paradokseja; kun tuotteiden ja yritysten kilpailukyky lanseerataan poliittiselle kentälle koskemaan alueiden kilpailukykyä siitä häviää sisältö.

Nobel-palkittu taloustutkija Paul Krugman on sanonut: Kilpailukyvyn tuijottaminen kansantalouksissa on sekä väärin että vaarallista. Valtiothan eroavat yrityksistä jo siinä etteivät ne pyri tuottamaan voittoa. Valtion tehtävä kansalaistensa kulttuurisessa ja poliittisessa viitekehyksessä on paljon laajempi kuin pelkkä materialistinen ja pinnallinen laskutoimitus. Kilpailukyvyn käsitteen tulo koskemaan alueellista kilpailua on askel kohti koko maailman kaupallistamista, Gilles Ardinat kirjoittaa.

Toinen paradoksi liittyy Ardinatin mukaan kilpailukykyraportteja laativan ”teollisuuden” tuottamiin talousluokkitteluihin. Näillä luokituksilla on kuitenkin hyvin heikko ennnustettavuus. Toisin kuin luulisi maailmantalouden kasvu nojaakin suurelta osin maihin joita maailman talousfoorumi pitää takapajuloina kun kilpailukykyisiksi maiksi katsotuilla mailla kuten Saksalla Hollannilla tai Pohjoismailla on heikko talouskasvu, isot budjetti- ja kauppavajeet ja paljon muitakin ongelmia.

Globalisaatio tuomitsi kehittyneet teollisuudet erikoistumaan palvelualoihin ja korkean teknologian aloihin. Maailma on jakautunut maihin joiden kilpailukyky on kiinni laadusta ja maihin jotka kilpailevat hinnoilla ja jotka on tuomittu tekemään aputöitä globalisoituneessa maailmassa. Mutta eikö tälläinen reaaliseen kilpailukykyyn keskittyvä maailma ole synonyymi politiikasta luopummiselle, Ardinat kysyy?

Juuri kilpailukyvyn nimissä Kreikassa lasketaan rajusti työstä saatavia korvauksia samaan aikaan kun EU: Kilpailukyky on synonyymi dumppaukselle jossa valuutan arvo pidetään keinotekoisesti alhaalla viennin edistämiseksi.

Puhumattakaan siitä että meillä ei ole minkäänlaisia säännöstelymekanismeja valtioiden väliselle kilpailulle tai erilaisille dumppausmuodoille.

Siksi Kiina voi vapaasti jatkaa sosiaalidumppausta joka pitää palkat alhaisina, saastemeriä kasvattavaa ympäristödumppausta, monetaarista dumppausta jolla jeniä pidetään tahallisesti alhaalla, tai säädösdumppausta jolla pidetään normit löyhinä tai fiskaalista dumppausta joka pitää sosiaaliturvan heikkona ja kasvattaa verovapaita alueita.

Loppupeleissä kilpailykyvyn jahtaaminen kasvattaa vain pääoman tuottavuutta jonka tuotos ei jakaudu kollektiivisesti olemaan yleinen tai valtion etu, vaan rajatusti taaten hyvin pienien piirien voiton maksimointia.

Tuotantojärjestelmien alueellinen kilpailuttaminen taas johtaa palkkojen, verotulojen ja sosiaaliturvan laskuun koska pitää sopeutua alhaisemmalle tasolle. Tämä taas johtaa verotulojen,kysynnän ja ostovoiman heikkenemiseen.

Kilpailukyky vastaa vain yhtiöiden ja kansainvälisten markkinoiden vaatimuksiin. Kysyä sopii myös onko kilpailykykyyn perustuva strategia valittu demokraattisesti kansanvallan suomin keinoin vai tuleeko tämä pyytämättä globalisaation kylkiäisenä? Kilpailukykyyn tuijottaminen peittää alleen sen että kansallisvaltiot todellisuudessa menettävät itsemäärämisoikeutensa ja auktoriteettinsa.

Siinä eräänlainen lopun ajan kansanvalistuspoppoo juoksee valtakuntaa ristiin rastiin esittämässä Risto Isomäen ekologista trilleriä. Kiertueen tavoitteenaan on viedä tietoa ilmastonmuutoksesta erilaisille yleisöille, hirvipeijaisista kansainvälisiin huippukokouksiin.

Isomäen alkuteos pureutuu ilmastonmuutoksen kerrannaisvaikutuksiin planeettaamme tavalla, jossa tieteellinen fakta lyö kättä myyttisen todellisuuden kanssa yhteisen maailman pelastusoperaation hengessä. Siinä ihmiskuntaa uhkaa uusi uponneen Atlantiksen kohtalo kun valtavan jäälohkareen irtoaminen pohjoisella napajäällä aiheuttaa kohti Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa matkaavan megatsunamin.

Teos kysyy miten suhtautua ilmastonmuutoksen valossa vedenpaisumus-myyttiin joka toistuu monissa eri kulttuureissa kautta ihmiskunnan historian? Voisiko myytin välittämä tieto koskettaa informaatioähkystä turtaa ihmistä paremmin kuin päivästä toiseen samanlaisina toistuvat uutisten katastrofikuvat esim.

Tämän hetkinen järjestelmämme tähtää taloudelliseen kasvuun ja teknologiseen edistykseen. Huolimatta siitä, onko se kapitalistinen, sosialistinen, kansallis-sosialistinen tai autoritääris-demokraattinen, järjestelmämme on kestämätön.

Niinpä säilyäkseen ja säilyttääkseen elämän planeetallamme, ihmiskunnan on tehtävä ympäristövallankumous. En halua että järjestelmämme korvattaisiin uudella utopialla, enkä puhu minkään poliittisen tai ekonomisen järjestelmän puolesta, vaan yksinkertaisesti koska haluan maailman jossa marjan voi poimia mättäältä, vettä voi juoda purosta ja pyytää kalan järvestä. Näyttämötulkinnassani Sarasvatin hiekkaa yksi teemoista on siis tiedonvälitys. On mahdollista että ilmastonmuutosta koskeva, moderniin informaatioteknologiaan perustuva tiedonnvälitys on epäonnistunut.

Entä jos kyse onkin enemmän laadusta kuin määrästä? Sarasvatin Hiekkaa-esitys kysyy voiko leirinuotioilla tai saunan lauteilla tarinoiden turistu ja välitetty tieto saada aikaan muutosta ihmisen käyttäytymisessä paremmin kuin raportein, julkilausumin, doktriinein tai tieteellisin tekstein. Tere Vadén on suomalainen filosofi joka pureutuu kirjassaan ”Kaksijalkaisen ympäristövallankumous tiedonvälityksen kulttuurihistoriaan” seuraavasti: On faktatietoa, know-how-tietoa, sosiaalista tietoa.

On myös tiedon laji, jota voi kutsua syntytiedoksi. Se on jotain muuta, se on ylisukupolvista ja ylipersoonallista, se kertoo esimerkiksi siitä, miten ihmisten tulee olla, jotta ihmiset ylipäänsä voivat olla”. Meillä suomalaisilla on eräs tapa tappaa vihollisiamme. Kaksi kalevalaista sankaria, vanhempi nimeltään Väinämöinen ja nuorempi nimeltään Joukahainen riitaantuvat.

Vadén käyttää tätä kilpalaulalnta tilannetta esimerkkinä valaistakseen tiedon lajeja. Joukahainen haastaa vanhuksen ja laulaa ehkä jotenkin että: Joukahaisen tieto on kirjaimellista faktatietoa, jolla hän nuoruuden uhossaan kuvittelee olevansa ylivertainen.

Mutta Väinämöisen alkaessa laulaa ”syntyjä syviä, asioita ainoisia, järkkyi maa ja järvet kuohuivat”. Väinämöisen syntylaulut ajoivat Joukahaisen suohon.

Tähän syntytiedon laulanta-metodiin kurottautuu myös esityksemme. Halusimme aiheuttaa pysyvän muutoksen katsojan käyttäytymisessä.

Katsojakokemuksen täytyi olla ravisteleva tavalla, johon ei faktatiedon julistamisella ulotuta. Ja jos halutaan tehdä ympäristövallankumouksellinen esitys sekä modernille katsojalle että tavalliselle maajussille, tiedon laatu piti olla sykähdyttää. Esi-teollisissa kulttuureissa syntytieto esiintyy esineiden erottamattomana kauneuden ja käytettävyyden liittona. Käytännöllinen on kaunista ja kauneus on oleellista. Esityksemme estetiikka kurottautuu ohi teatteriteorioiden tähän käytännöllisyyteen edesauttaakseen ympäristövallankumousta.

Sen merkitystä ei lasketa sen taiteellisella arvolla vaan kuinka hyvin se onnistuu levittämää tietoa vallankumouksesta. Halusimme luoda kauniin instrumentin ympäristövallankumouksen tuottamiseksi. Vadénin mukaan kulutuskansalaisen elämäntapa on unohtanut perustansa.

Syntytiedon puute näkyy nihilisminä ja täydellisenä tietämättömyytenä esimerkiksi siitä, kuinka monta samalla elintasolla elävää ihmistä maapallo pystyy samaan aikaan elättämään. Fakta-pohjaista tietoa ja Joukahaisen listoja meillä aiheestä löytyy mutta jos meillä olisi syntytietoa se vaikuttaisi elämiimme ja valintoihimme. Ympäristövallankumouksen tekeminen on hyvin yksinkertaista: Taloudellinen kasvu, moderni kulutus yhteiskunta ja globalisaatio vaativat jatkuvia ylläpitoioimia.

Aluksi on Vadenin mukaan lopetettava länsimaistuminen ja teknologisoituminen. Vallankumous ei tapahdu hetkessä. Kulutustaloudesta irtautumisen on oltava ylisukupolvinen tapahtuma, se kestää ainakin kolme sukupolvea. Kun Isomäen dystopiassa Eurooppa hukkuu hyökyaaltoon, ei päähenkilöille jää kuin jalo pyrkimys pelastaa perimätietoa tuleville sulkupolville.

Rospuutto-ryhmä tuntee sukulaisuutta tuota tehtävää kohtaa aikanamme, jossa nykytaiteilijan tehtävä näyttää ilmastonmuutoksen valossa olevan, ei pelkästään todellisuutensa heijastaminen vaan sen uudelleen määrittäminen. Vadenilla on myös eräs mielenkiintoinen käsite: Hänen mukaansa alkuperäiskansaistaminen on yksi ympäristövallankumouksen edellytys ja samalla ihmiskunnan tulevaisuuden mahdollisuus. Rospuutto-ryhmä on ottanut haasteen vastaan ja alkuperäiskansaistaa väkensä ja konseptinsa muuttamalla Lappiin ja Inariin.

Saamelaiset ovat onnistuneet säilyttämään jonkinlaisen henkisen jatkuvuuden siinä missä suomalaiset ovat loppuunmyyneet oman henkis-materialistisen omavaraisuutensa teollistumisen myötä.

Muutto Lappiin on Rospuutto-ryhmän exodus jolla se haluaa antaa näyttämön parhaillaan menossa olevalle arktisten alueiden kolonialistiselle riistolle. Ryhmän perustajan ja taiteellisen johtajan Hanna Kirjavaisen ja näyttelijä Janne Kinnusen muutto Kajaanin kaupunginteatteriin ohjaajaksi ja näyttelijäksi huipentaa kuusi vuotta maakunnan teatteritarjontaa ryhdistäneen ryhmän loppukauden ainutlaatuisella tavalla.

Feodoroff toimii tämän vuoden loppuun helsinkiläisen Teatteri Takomon taiteellisena johtajana yhdessä Milja Sarkolan kanssa. Teoksissaan kolttasaamelainen Feodoroff on pyrkinyt nostamaan esiin arktisen alueen haavoittuvuutta sekä pohjoisen ja etelän vallan epätasapainoa.

Hänet tunnetaan myös saamelaisneuvoston entisenä puhjeenjohtajana. Rospuutto-ryhmän viralliset jäähyväisjuhlallisuudet huipentuvat Joensuun Kaupunginteatterissa la Joensuun kaupunginteatterin johtajavalintojen edessä teatteritaiteen merkitys yhteisössämme kaipaa päivitystä.

Mielestäni kaupunginteatterin yllä on jo vuosia leijunnut, ei rakkaus teatteritaiteeseen, vaan pelko. Tämä on omiaan luomaan maaperää, jossa kaupallisuus ja viihdearvot korvaavat taidearvoja.

Viihde tuudittaa uneen, turvallisuuden tunteeseen ja saa sen uskomaan omien elinolojensa erinomaisuuteen. Taide taas kumpuaa aina virheestä. Sen ytimessä on riita, ristiriita jopa kriisi. Se osoittaa suoraan maailman, alueen, ihmisen haavaan ja on vaarallista.

Viihde ruokkii kuluttajia, taide ihmisiä. Jos teatteri ei uskalla koskettaa saati puhutella, voiko vastaustakaan odottaa? Ohjelmistopolitiikan ”turvallisuuden” lisäksi Joensuun kaupunginteatteria on vaivannut yritys laskelmoida millaiseen vuorovaikutukseen sitä toivotaan sen sijaan että sen sisällöt kumpuisivat ympäröivästä haavasta ja sanottavan tarpeesta.

Tämä on taiteen tekemisessä jo lähtökohdiltaan tuhoon tuomittua. Ei mitään elävää vuorovaikutusta synny, jos ei ole kenellekään mitään asiaa! Pohjois-Karjala on kulttuuriselta perimältään liike-elämävetoinen rakennemuutos alue.

On siis ymmärrettävää, että vapaan ja riippumattoman taiteen on täytynyt perustella itsensä aina milloin sosiaalisilla vaikuttavuuslaskelmilla, milloin maaltapaon ehkäisijänä, milloin hyvinvointi-indikaattorin mittaustuloksin. Viihteellistynyt teatteri on totuttanut yleisönsä haluamaan lohdukkeita ja kulutushyödykkeitä vapaa-ajanviettoon, sen sijaan että teatterilla olisi itseisarvollinen merkitys alueellisen kulttuuri-identiteetin luojana, tiedonvälittäjänä, kansansivistyksenä ja yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä.

Taidetta ei pidä nähdä pelkästään alueellisen kilpailukyvyn edistämisen, taloudellisen kasvun tai materialistisen menestyksen avaintekijänä. Vapaan taiteen ja tieteen vaaliminen auttaa yhteisöä ymmärtämään riippumattomasta näkökulmasta erilaisten intressien taustalla vaikuttavia ajatuksia ja maailmankuvia.

Teatteri puhuttelevana ja monimuotoisena taidemuotona pitäisi Pohjois-Karjalassa uskaltaa ottaa jo kaapista, jonne se konfliktien pelossa on suljettu. Riippumaton taide on jokaisen demokratian ja kulttuurin kehittymisen elinehto.

Johtajan vaihdokset eivät pelasta Joensuun kaupunginteatteria. OKM on luonut uudet teatterilaitoksien rahoitusta määrittävät kriteerit, jotka mullistavat tulevina vuosina Valtionosuusjärjestelmää. Niissä rahoitusta pisteytetään mm. Tässä rahanjaossa Joensuun kaupunginteatterilla ei näillä eväillä liene mahdollisuuksia, jos se ei osaa rajusti uudistua.

Mielestäni viimeistään nyt pitäisi avoimesti miettiä, mihin tarvitsemme nykyisen kaltaista teatteriamme Joensuussa? Kaupunginteatterissa pitäisi ehdottomasti päästä alkamaan nk. Mäntytien päiväkoti pidetään toiminnassa vanhempien ja henkilökunnan vastustuksesta huolimatta. Ongelman ytimessä on henkilökunnan ja lasten oireilu, jonka alkuperää ei ole osattu kartoittaa mittauksissa.

Joulukuussa kunnanvaltuusto hyväksyi talousarvioonsa määrärahan uuden päiväkodin suunnittelun aloittamiseksi ja ilmaisi näin tahtotilansa Mäntytien lakkauttamiseksi.

Moni iloitsi tuolloin että valtuusto osoitti selkärankaa ja katkaisi vuosia kestäneen remonttikierteen. Siitä huolimatta kevään aikana suunnittelua ei ole aloitettu, korvaavia tiloja toiminnalle ole hankittu ja tekninen lautakunta ja hallitus hyväksyy uusien korjausmäärärahojen syytämisen rakennukseen. Tein tilanteesta hallituskysymyksen, jonka vastauksessa sanotaan mm.

Siitä huolimatta lasten ja henkilökunnan oireilu jatkuu. Diagnooseja on tehty iho-, hengityselin- ja hermostoelinsairauksista. Mäntytien päiväkodin henkilökunnan työterveyslääkäri Anne Karttusen mukaan mm. Monia lapsia on siirtynyt vanhempien aloitteesta toisiin hoitopaikkoihin, henkilökunnasta useat ovat vaihtaneet työskentelypistettään.

Sairauspoissaolot molemmissa ryhmissä on suuret ja ne kumuloituvina kustannuksina kuten sairaan lapsen hoitopäivinä ja sijaisten palkkioina. Korjauskustannusten lisäksi näiden maksajia ovat kontiolahtelaiset veronmaksajat. Henkilökunta ja vanhemmat ovat jo vuosia kokeneet, että heidän huolensa on räikeästi ohitettu. Yhtenä esimerkkinä tästä kunta järjesti 3.

Tilaisuudessa esiteltiin toisaalta terveyspuolen huolestuneita kalvoja kohonneista diagnoosimääristä, toisaalta virkamiesportaan optimistisia suunnitelmia rakennuksen tulevaisuudesta. Tilanne oli ristiriitainen eikä luottamusta viranomaisiin lisännyt ainakaan se, että tilaisuuteen oli medialta pääsy kielletty. Päivä oli sattumalta Kansainvälinen lehdistön vapauden päivä! Tilaisuudesta annettiin lisäksi valheellisesti julkisuuteen kuvaa että toiminnan jatkumisesta olisi päätetty yhteistuumaisesti vanhempien ja henkilökunnan kanssa.

Talossa pitkään työskennellyt henkilökunta tietää että rakennus on käyttökelvoton. Esimerkiksi katto on viimeisen kuukauden aikana vuotanut kuudesta eri kohtaa, usein rakenteisiin. Silmiinpistävintä tilanteessa on hallituksen, virkamiehen ja kunnanjohtajan esittämien tavoitteiden ristiriitaisuus. Hallitus esittää ikään kuin kädenojennuksenaan, ettei kesän jälkeen kenenkään oireilevan tarvitse mennä Mäntytien päiväkotiin eikä lapsia pidetä koekaniineina. Mihin rakennusta sitten kaiken aikaa korjataan?

Uusille syksyllä siellä aloittaville lapsille ja henkilökunnalleko, joiden altistusten seuraukset näkyvät ehkä vuosien saatossa? Ihmiset kun sairastuvat myös pysyvästi. Myrkytystilan aiheuttama krooninen yliherkkyys voi aiheuttaa vaikean invaliditeetin. Huolestuttavinta on lasten sairastuminen homesairauksiin. Kaikkein epäonnisimmilla elämänkaari kulkee homekodista homepäiväkotiin, homekouluun ja myöhemmin home-yliopistoon tai keskiasteen oppilaitokseen.

Tässä vaiheessa henkilö voi olla jo vaikeasti sairas. Elimistön toleranssi ympäristön kemiallisiin tekijöihin on romahtanut. Lopulta hän ei voi asua tai oleskella juuri minkäänlaisissa tavanomaisissakaan sisätiloissa saamatta vakavia, jopa henkeä uhkaavia oireita.

Tämän seurauksena jotkut syrjäytyvät ja ajautuvat kodittomiksi vuosikausiksi. Vastaavia selittämättömistä tilanteista on esimerkkejä ympäri Suomen mm. Tikkamäen päiväkoti Joensuussa tai Nahkurin päiväkoti Kokkolassa. Yhteistä näille kaikille on, että työsuojelupiiri tai vastaava viranomainen on todennut henkilökunnalle ja lapsille aiheutuvan terveyden menettämisen vaara, vaikka mittaustuloksissa ei yksiselitteisesti mitään näkyisikään.

Se on määrännyt tilat käyttökieltoon kunnes asia on tutkittu ja syy poistettu. On varsin merkillistä, että meillä ei viranomainen tee vastaavaa päätöstä vaikka näyttö altistumisesta on kiistatonta. Jos neljäsosalla henkilökunnasta on puhjennut astma ja oireilu on jatkuvaa niin eikö silloin voi sanoa että terveyden menettämisen vaara on olemassa?

Oma ehdotukseni on että Mäntytien päiväkoti on välittömästi laitettava käyttökieltoon. Kiellon on oltava voimassa, kunnes päiväkodin olosuhteet on luotettavalla tavalla todettu sellaisiksi, ettei altistumista enää esiinny. Se merkitsee sitä, että ensin on otettava selvää, mikä aiheuttaa tällaisen altistumisen, ja sen jälkeen asia on korjattava, jos se on ylipäätään mahdollista.

On selvää että syksyllä tiloissa aloittavat uudet lapset ja työntekijät ovat koekaniineita. Kunnan päivähoitopalvelujen tehtävä on palvella kuntalaisia, eikä viedä heidän terveyttään kiinteistöjen suojelun kustannuksella. Siksi jos palvelusta aiheutuu vaaraa lapsille ja työntekijöille, on kunnan siirrettävä toiminta muualle välittömästi.

Pohjois-Karjalassakin tehdään sunnuntaina suurempaa valintaa kuin moni äänestyslappua täyttäessään arvaa. Aikamme suurimmat haasteet liittyvät luonnon resurssien riittämättömyyteen, globaalin maailmantalouden epävakauteen ja ilmastonmuutokseen. Ilmastonmuutoksen hillintä tuntuu viime vuosina valjuuntuneen, luonnon resurssien riistopolitiikka lisääntyneen ja eurokriisi osoitti että markkinat ohjaavat päättäjiä eikä päättäjät markkinoita.

Suomen presidentin täytyy olla erilaisten talouden, kaupan tai politiikan eturistiriitojen ja intressien yläpuolella. Hänen pitää olla humaani arvojohtaja, joka uskaltaa puhua myös siitä mikä on oikein ja mikä on väärin ihmisoikeuksissa mutta myös talouden ehdoilla toimivassa globaalissa järjestelmässämme.

Tällainen moraalinen soihtu kädessään kulkeva johtaja edistää vientiä mutta antaa Suomesta kuvan, että me emme esim. Hän näkee sorron, riiston ja kärsimyksen mutta esittää niihin vaihtoehtoja rakentavasti. Olen vaalityössä saanut monesti vastata kaduilla Pekka Haaviston homouteen.

On täysin ymmärrettävää että puolet Suomen kansasta yrittää omalla kohdallaan kiivaasti ratkaista suhdettaan ehdokkaan seksuaaliseen suuntaukseen. Monesti Pekka nähdään avoimena ja lämpimänä ja taidoiltaan mahdollisena presidenttinä mutta lapsena opittu sodomian pelko istuu pohjoiskarjalaisessa äänestäjässä sitkeässä. Olen kuitenkin tilanteesta hyvin kiitollinen. Olemme kansakuntana joutuneet nyt peilin eteen ja joudumme päivittämään suhteemme, ei pelkästään seksuaalivähemmistöihin, vaan myös syrjäytymiseen, kiusaamiseen, vainoon ja oikeuteen ihmisarvoiseen elämään.

Emme nimittäin enää ei voi samaan aikaan väittää hyväksyvämme sukupuoleen, rotuun, seksuaaliseen suuntaukseen yms. Siinä ei ole logiikkaa. Käyttäytymisemme on ympäristölle signaali jolla levitämme syrjivää asennetta. Sillä teemme väkivaltaa lapsillemme, itsellemme ja välillisesti kaikille niille tuhansille ahdistuneille nuorille, jotka kokevat syrjintää esim. Homoseksuaalin presidenttiehdokkuus tekee näkyväksi sen piilosyrjinnän ja – vainon, joka on todellisuuttamme niin Pohjois-Karjalassa kuin Sudanissa.

Se ei kuitenkaan voi olla syy valita presidentiksi Pekka Haavistoa. Mutta ajatelkaamme, että jokaisen maan vetovoimaisuutta voidaan mitata tarkkailemalla sen suhtautumista omiin vähemmistöihinsä. Mitä tasa-arvoisampi ja hyväksyvämpi maa on sen omiin maahanmuuttajiin, kieli-, kulttuuri-, uskonto-, tai sukupuolivähemmistöihin, sen kilpailukykyisempi se on myös taloudellisesti.

Se on signaali moniarvoisuuden hyväksymisestä ja maasta jossa on osattu ottaa kansakunnan luovat voimavarat käyttöön.

Pekka Haavisto Suomen presidenttinä vie omalla esimerkillään maailmalle mitään kumartamatonta signaalia Suomesta tasa-arvoisena ja oikeudenmukaisena yhteiskuntana, jossa kunnioitetaan vähemmistöjä ja kaikilla on yhtäläiset ihmisoikeudet. Vihreät ovat Helsingin Vihreitten johdolla ensimmäisinä paljastaneet omat sidonnaisuutensa. Seuraavassa omat vastaavat tietoni. Tietojen keräämisessä on käytetty samaa kaavaa kuin eduskunnassa: Valtion, kunnan ja muiden julkisyhteisöjen virat: Palkattu toimi yksityisessä yrityksessä tai yhteisössä: Ammatin ja elinkeinon harjoittaminen: Hallintotehtävät taloudellisesti merkittävissä yrityksissä: Hallintotehtävät pankeissa ja muissa rahalaitoksissa: Etujärjestöjen luottamustehtävät; ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat vain valtakunnallisen tai keskustason luottamustehtävät esim.

Kunnalliset ja kirkolliset luottamustehtävät valtuusto tai hallituksen jäsenyys: Kontiolahden kunnan valtuutettu Kontiolahden kunnan vapaa-aikalautakunnan jäsen Taloudellinen asema Liike- ja sijoitustoimintaa varten hankitut merkittävät omistukset esim. Liike- ja sijoitustoimintaa varten otetut yli euron velat sekä samassa tarkoituksessa annetut yli euron takaukset tai muut vastuut: Miten törmäytetään markkinatalous, maaseudun rakennemuutos ja kristillinen käsitys perikadosta samassa draamassa?

Olen 6 vuotta nyt asunut maaseudulla Pohjois-Karjalassa ja miettinyt mitä on paikallismedian luoman hypetyksen takana, se kun monesti peittää todellisen uutisen alleen.

Sitten julkisuuteen tuli Kehittyvien maakuntien Suomi- ja kaikenmaailman vaalirahasotkut ja maaseudun sosiopoliittinenrakenne alkoi hahmottua. Kyse oli pienen taloudellisen eliitin ylläpitämästä kasvukoneesta jolla turvataan viimekädessä oman omaisuuden arvo. Myös media on kasvukoneen osa ja sen tehtävä on markkinoida lukijoille eteenpäinmenon meininkiä, oli se kuinka tyhjää ja kuplaa tahansa.

Kirjoitin näytelmän Kasvukone- iloinen näytelmä perikadosta. Termi tulee amerikkalaisen sosiologian professorin Harvey Molotchin growth machine-termistä Urban Fortunes Kasvukoneella tarkoitetaan taloudellisen eliitin valtaa yksittäisten alueiden, maakuntien jopa kokonaisten valtioiden muokkaajana.

Valtarakenteita tutkivan eliittiteorian mukaan edustuksellinen paikallisdemokratia valtuustoineen tarjoaa vain jonkinlaisen sumutusjärjestelmän jonka suojassa todelliset talouseliitin päättäjät toimivat.

Kehittyvien maakuntien Suomi-sotkussa kasvukoneajattelun nähdään jo saavuttaneen kansalliset mittasuhteet kun eduskunnan ja puolueiden takana häärivät vallankäyttäjät, nämä sukarit, merisalot, kakkoset sun muut yli-saunamäet ja taloudellisen eliitin ”hyvä veli ”-avainyksilöt jakavat keskenään yhteisiä resurssejamme. Kasvukonekuskien lopullinen päämäärä on kuitenkin kasvattaa vain harvojen omaisuutta. Kiinteistöjen, maanomistajien, pankkien, rahoittajien ja rakennustoimijoiden etu on saada alue näyttämään vetovoimaiselta mutta viimekädessä tästä palkinto on oman omaisuuden arvonnousu.

Paperiteollisuuden ja perinteisten suurteollisuusrakenteiden metalli, IT yms murentumisen myötä Suomessa etsitään uusia vientiä turvaavia teollisuusrakenteita. Yksi visio on että maaseutu orjallistettaisiin energiantuotantoon.

Pohjois-Karjalassa se tarkoittaa mm. Kaivostoimintaa pidetään yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona monilla alueilla mm. Itä-Suomen elinkeinoelämän turvaajana kannalta. Uraanin hinnan nousu maailmanmarkkinoilla marssittaa yhdeksi mahdolliseksi kaivannaiseksi meillä myös uraanin joko ensisijaisena metallina tai kuten Talvivaarassa on sitä tarkoitus louhia nikkelin sivutuotteena nk.

Mielenkiintoiseksi Pohjois-Karjalan ja Kasvukone-termin myötä asian tekee se että yksittäisillä maanomistajilla on omistuksessaan valtavat maa-alueet. Yhtälössä heidän kannaltaan on paljon x-faktoreita. Miten brändätä maata sen jälkeen kun se on pilattu? Väitän näytelmässäni iloisesti kaikille nenää näyttäen ja lällätellen että talouskasvuun perustuva järjestelmä romahtaa.

Alueellisella eli mikrotasolla löysin siis alueelliseen kasvun turvaamiseen pyrkivän käsitteen "kasvukone" mutta nopeasti huomasin että nk. Se on eräänlainen hypetyskone joka tuottaa tuotteenaan kyllä ihmisille tärkeitä keihityselementtejä mutta sen perimmäinen tarkoitus on turvata osakkaan omaisuuden arvo. Ongelmaksi nykyiseen jatkuvaan talouskasvuun perustuvaan järjestelmään uskomisessa muodostuu se ettei se ota huomioon ekologista perustaa vaan uskoo kasvun rajattomuuteen.

Se lisää tuloeroja ja tekee pääomasta äärimmäisen tempoilevan aiheuttaen globaaleja kriisejä. Siksi kasvukoneen "panoksiksi" voi surutta asentaa rajattomasti mitä vaan maat, metsät, vedet, maaperän mineraalit, atomit, kaiken liikkuvan ja liikkumattoman jolloin unohtuu että luonnolla itsessään on raja jossa se loppuu, tuhoutuu, häviää peruuttamattomasti. Tässä järjestelmässä ei jää ihmisille muuta vaihtoehtoa kuin uskoa sokeasti ihmisen katastrofien jälkeiseen nerokkuutteen ja keksijänlahjoihin vrt.

Yksi hyvä luonnosta peräisin oleva esimerkki romahdusvaarasta on se kun metsä jonka tehtävänä on kasvaa ja kilpailla auringonvalosta saavuttaa jossain vaiheessa pisteen jossa se menettää kokonaisuutena voimansa metsänä ja altistuu myrskytuhoille. Ja kun sellainen metsä kaatuu se kaatuu kokonaan. Muistan rippikoulussa kuulleeni sekä sanat "toinen tuleminen" ja "hautojen avautuminen" lopun enteinä. Käsittääkseni suurin osa kristikansaa edelleen uskoo ihan konkreettisestikin hautojen avautumiseen, mitä sillä ikinä sitten tarkoitetaankaan.

Nehän ovat kuulemma vertauksia joita ei insinöörilogiikalla voi ymmärtää kirjaimellisesti. Esityksemme henkeen kuuluu olettaa että länsimainen ihminen on osa kristillistä kulttuuriperimää halusipa hän sitä tai ei.

Eli hänessä vaikuttavat tiedostettuina tai tiedostamattomina ei pelkästään legendat vaan moraaliperinne ja arvot jotka ovat lähtöisin kristinuskon moraalikäsityksistä. Esityksemme esittää yhden apokalypsian tai ilmestyksen lopun ajoista eli perikadosta. Se tekee sen kumartaen ainoastaan karnevaalihenkeä ja siinä ovat sulavassa sillisalaatissa toiset tulemiset, ylösnousemiset, kadotus ja virheet Pyhässä Kolminaisuudessa ym. Esitys väittää muodollaan myös oman aikamme perushavaintoa että uskonnon merkitys sielullisena kokemuksena ihmiselle on tyhjentynyt ja sen tilan on vallannut viihteen peruskuvasto.

Pikemminkin kirkosta on tullut kuluttajaihmisen mielistelijä, joka yrittää olla kiva ja helppo kuin viihdeohjelma. Tosi ja ankara pohjavire kuitenkin kumpuaa ajatuksesta ja omasta parahduksestani eurooppalaisen kulttuurin rappiosta, "lopun ajoista" ja jonkinlaisen "uudestisyntymisen" välttämättömyydestä, johon moni taiteilija tänään tahollaan etsii ratkaisua.

Haasteenamme on ollut näyttää kuvia Pohjois-Karjalasta sellaisena kuin ne ovat. Eli olemme pyrkineet näkemään aluetta niin autenttisena ja paljaana kuin mahdollista ilman opittua karjala-nostalgiaa tai muita taloudellissosiaalisia brändejä jota mm.

Ilo elää Karjalasa-tyyppiset sloganit jatkuvasti lanseeraavat ja näin kaventavat kulttuurimme ääniä. Tämä tarve on kummunnut itselläni ainakin janosta saada objektiivista tietoa heimostani, "kotimaastani" sen rakennusaineista ja elinolosuhteista. Toisaalta minusta alueelta on puuttunut myös taide joka reflektoisi omaa syntytilaansa ja -tilannettaan kriittisesti. Uskon että jokaisen alueen kehityksen perusedellytys on "tosiaisoiden tunnustaminen" pikemminkin kuin brändityöryhmien "nostot".

Dokumentaarisuuden kehittämien liittyy näyttämöilmaisuun ja siihen miten olla autenttinen henkilö näyttämöllä mutta myös ihan konkreettisesti teknisen kaluston kehittämiseen. Videoprojisointi on oleellinen osa dokumentaarisuutta ja sen minimalisointi ja "reppuun mahtuva mallisto"on tällä hetkellä kehitteillä yhteistyössä Pohjois-Karjalan Ammattikiorkeakoulun kanssa.

Vaikka se että hypätään nykyajasta, savikiekkoja pyörittävän marjanviljelijän leppoisasta jutustelusta lähitulevaisuuteen pörssiyhtiöiden neuroottiseen ja hengästyttävään valtakauteen on kaikkea muuta kuin dokumenttia. Se sisältää groteskeja piirteitä asetelmissa. Varsinkin kun sama marjanviljelijä etsii vielä silloinkin synnilleen sovitusta.

Ehkä myös sen että me voimme vaikuttaa omaan tulevaisuuteemme aloittamalla sen rakentamisen nyt! Ihminen itse rakentaa oman tulevaisuutensa. Ehkä seuraavan näytelmäni nimi onkin Tuomiopäivä peruttu! Kontiolahdelle perustettiin viime keväänä huolestuttavien talousnäkymien johdosta talouden vakauttamistyöryhmä. Työryhmän toimesta kunnan jokaiselle hallintokunnalle annettiin velvoite löytää leikkauskohteita.

Lautakunnissa sitten on koko kevät otsasuonet pullistellen ruodittu virkamiesten esittämiä ehdotuksia leikkauksista. Satuin kuuntelemaan eräänä aamuna radiosta parahiksi juuri ennen oman vapaa-aikalautakuntani ”leikkaus-kokousta” kuinka kuntaliiton viisaat ohjeistivat kuntia pihistämään menoistaan niin ettei kuntalaisen palveluihin tarvitse kajota eikä kunnan palvelurakenne kärsi. Tuntui järkevältä kuulemani ohje, jossa korostettiin, ettei pihistettäisi ensimmäiseksi palveluprosesseista, kun kunnissa aletaan miettiä säästöjä.

Kuntaliiton viisaat miehet, joiden nimet ovat painuneet minulta jo unholaan, kannustivat tarkkailemaan itse kunnan tuotantojärjestelmää ja sen vuotokohtia. Usein tuotantojärjestelmään on jäänyt kalliita toimintoja, joita on vaikea ehkä edes huomata jos keskitytään hallintokuntakohtaiseen leikkaamiseen. Tällaisia itse tuotantojärjestelmässä kustannuksia aiheuttaa esim.

Varsinaista salapoliisityötä vaatii jos alkaa himoita tietää mitä kätkeytyy joidenkin ulospäin viattomilta näyttävien kustannusten taakse. Olisi mielenkiintoista saada käsiin myös sellaiset budjetit joissa näkyisi esim. Vapaa-aikalautakunnassa me nimittäin saimme jo valmiiksi olemattomat ja leikkauslistalle joutuneet kulttuuriavustukset pelastettua kun keksin nurista pullovedestä.

Huomattiin että pullotettua vettä ostetaan kuntaan €: Jos vielä joku ottaisi asiakseen kouluissa kädestä pitäen opastaa oppilaita jätteen lajittelussa, niin ehkä jäteauton ei tarvitsisi käydä niin usein. Niin kävi nimittäin meillä kun järkiperäistin oman jätelajitteluni ja ruoskin perheen ajatukseni taakse. Ja energiaahan meillä kunnassa saadaan säästymään rutkasti kun kunnan kiinteistöjen energiahallinta, energiatehokkuuden huomiointi hankinnoissa, kilpailutuksissa sekä yhdyskuntasuunnittelussa tehostuu.

Toteutuakseen energiatehokkuuden parantaminen edellyttää aktiivista käytännön toimintaa sekä yhteistyötä niin eri yksiköiden kuin eri hallintokuntien välillä. Ympäristövaikutusten vähenemisen lisäksi tehostamistoiminnalla saadaan aikaan siis taloudellisia säätöjä. Me aikuiset ollaan rellestetty niin että tilanne on nyt se mikä se on. Vastuu on meidän aikuisten. Eli toivoisin vielä lisäksi että jos säästöjä ei saada katetuksi tuotantojärjestelmän vuotokohtia tutkimalla, niin säästettäisiin sitten sieltä missä se ei heikentäisi lapsiin ja nuoriin kohdistuvia palveluja.

Erityisen mieleen painuvaa oli hänen valmennusmetodinsa jossa hän konkreettisesti opetti meitä esteiden sijaan näkemään maaliin. Hän heijasti kalvolle Ruotsin maalin ja vuoden järeän sinikeltaisen maalivahdin, joka isona peitti koko kehikon. Sitten Kurre kyseli meiltä mitä tekisimme, jos vastassa on tämmöinen este ja haluaisimme maalin. Suurin osa vastaajista keskittyi Thomas Östlundin pelottavaan hahmoon, mutta joku meistä vastaajista sanoi että ”tuossa nurkassa näyttäisi olevan kiekon mentävä aukko”.

Ainoastaan yksi vastaajista näki maalin Östlundin takana. Minä tässä yritän nähdä kuntapolitiikan iskupaikkoja. Syksyllä kunnanvaltuuston kokouksessa kävi paikallisten maatilayrittäjien delegaatio esittämässä Lähiruokavetoomuksen. Vetoomuksessa esitettiin että kuntien elintarvikehankintojen ei tarvitsisi painottua nykyisenlaisesti kaukana sijaitseviin keskustukkuihin, koska lähiruokaa käyttämällä työllistettäisiin kunnan yrittäjiä ja samalla säästettäisiin kuljetuskustannuksissa.

Tällä hetkellä suuri osa maakunnan ammattikeittiöissä käytettävistä raaka-aineista matkustaa energiaa ja ilmastoa tuhlaten pitkän matkan maailmalta ennen päätymistään ruokailijoiden lautasille. Lähiruoka on myös turvallista, terveellistä ja maukasta. Valtakunnallisesti edelläkävijöitä lähi- ja luomuruuan käytössä ovat mm. Kiuruveden kunta ja Etelä-Savo. Mikkelin kaupungin elintarvikehankinnoista lähellä tuotettua ruokaa on 26 prosentin eli Eilisessä vuoden 1. Lähihankintojen pullonkauloiksi on koettu hankintamenettely jossa meilläkin Kontiolahdella ilmeisesti Joensuun hankintatoimi hoitaa ruoan hankinnan.

Toki se tapahtuu kunnan ravintohuoltopäällikön ohjeistusten mukaan. Ruokahuolto valmistaa arkipäivisin n. Asiakkaat koostuvat päiväkotilapsista, koulujen oppilaista, lukiolaisista, vanhuksista laitoksissa ja kotona sekä työpaikkaruokailijoista. Voisikohan kunnan luottamusmieselimen tahtotila saada muutosta ravintohuoltopäällikön pirtoihin? Olemme tilanteessa jossa luottamusmieselimellä on kehitysnäkymiä ja tahtotilaa?

Lähiruuan lanseeraaminen kuntaamme on silti erittäin haasteellista näinä taloudellisen taantuman aikoina. On kuin olisi monta kertaa mahtavampi maalivahti kuin Thomas Östlund ohitettavana, jos pelaisimme jääkiekkoa ja jos tavoitteena olisi nyt maali. Toisaalta enää pitäisi saada kunnallinen byrokratia ja virkamieskäytännöt mukaan samaan joukkueseen.

Tai jos he välttämättä haluaisivat pelata vastakkaisella puolella, pitäisi Kurren ohjeisiin luottaen nähdä heidän maalivahtinsa ohi se kiekon mentävä aukko. Tässä yksi keino maailmalta miten lähiruoka on saatu kaikkien muiden hyvien ja arvokkaiden asioiden kanssa kuntalaisten käyttöön. Pirkanmaalla on käynnistetty Pro Agrian puitteissa mielenkiintoinen kokeilu: Kirjoitan tätä merkintää tilanteessa jossa odottelen Idiotian viimeistä esitystä täällä Helsingissä.

On kaunis, aurinkoinen ja lämmin sunnuntai päivä ja tänään jätämme rakkaalle Idiotiallemme hyvästit toistaiseksi Valtimonteatterin tilassa osana Baltic Circle festivaalia. Haluan kuitenkin palata muistamaan vielä "Teatteri tulee kylään"- kiertueemme viimeiset esitykSet koto-Karjalassa, ennen kuin pakkaamme punaisen opettajan korokkeen ja kultaiset kehykset teatteri Takomon varastoon odottamaan maaliskuun esityksiä. Saavuimme Samulin siivoamaan ja tyylikkäästi sisutamaan vanhaan koulurakennukseen.

Varauslista oli täynnä ja Samuli raijjasi ylimääräisiä penkkejä vintiltä varalle jos ilmaantuisi niitäkin katsojia jotka eivät ole tehneet varauksia. Saimme Ohvanan esitykseen myös mustan taustakankaan joka oleellisesti kaunisti ja korosti kultaisten kehysten ilmettä lavalla.

Itse odotin esitystä erityisellä innolla koska tiesin että katsomoon oli tulossa arvovieraita. POhjois-Karjalan taidetoimikunnan puheenjohtaja, pääsihteeri ja sihteeri eli entiset työnantajani ja nykyisen toimintani merkittävät rahoittajat olivat varanneet lipun esitykseen. Näyttämisen haluni kasvoi myös kun tiesin Helsingin Sanomien toimittaja oli luvannut tulla valokuvaajansa kanssa ihmettelemään Idiotia-ilmiötä.

Katsomossa oli oleva myös nuorta yleisöä kun Niittylahden opiston opiskelijat olivat tulossa. Esitys oli aivan täysi, yli 70 katsojaa. Nina oli myymässä lippuja joten minäkin sain tällä kertaa rauhassa keskittyä. Jouduimme käyttämään suurimman osan lisätuoleista. Esitys oli myös aika riehakas ja välitön feed back Nittylahden nuorilta katsojilta innosti ryhmää nostamaan energiat kattoon, jopa ehkä hieman liikaa. Yritin näyttää vaivihkaa käsimerkkejä nurkastani Virmanille laskemaan hieman voluumitasojaan.

Aplodeista ja yleisön kommenteista päätellen myös Ohavan kyläläiset ja muut kauempaa tulleet saivat kuitenkin täyden teatterinautinnon. Esityksen jälkeen Taisto kertoili näyttelijäntyöstä nuorille ja minä annoin Hesarille haastattelun. Samuli tarjoili ihanimpia suklaaherkkuja työryhmälle, joka kohta väsyneenä mutta onnellisena töksyytti Inva-taksillaan takaisin KOntiolahdelle. Outokumpuun oli tulla kiire kun keikkabussimme sanoi sopimuksen irti eikä halunnut käynnistyä. MInä olin yksin korvessa eli kotona KOntiovaaralla piuhojen kanssa ja yritin saada virtaa naapureilta.

Ilmassa oli katastrofin merkit ja erilaiset tuhoskenaariot yrittivät vallata mieltäni kun hätään hälytetyt appivanhempanikaan eivät päässeet autolla edes Kontiovaaralle liukkaasta rinteestämme johtuen.

Lopulta toinen naapuri sai monenlaisen säädön jälkeen keikkabussiimme virtaa ja pääsin matkaan tunnin normaalia aikautaulua myöhemmin. Noukin ryhmäläiset matkan varrelta ja hälytin Kiisun porukat rakentamaan katsomoa jo valmiiksi. Ehdimme nippa nappa ajoissa mutta ryhmän miehet lähinna Taisto ja Jari alkoivat vielä kymmentä minuuttia ennen esitystä vaihtaa Kiisun suomista mahdollisuuksista innostuneena valaistusta.

Itse tyynnyttelin sisään pyrkiviä katsojia toista jalkaa esiintymisasun lahkeeseen työntäessäni. Lennokkaasta lähdostä huolimatta esitys oli 20 min.

. Ei ole missään todistettu mitä rajoja hän on tai olisi rikkonut. Tulevaisuudentutkija Anita Rubin kirjoittaa esseessään ”Identiteetti ja muutos”: Tuttuus ja tuttavallisuus, jota olemme joka kiertuepaikassa yrittäneet ajoittain onnahdellen luoda ja josta on tullut tavallaan sisäisen esityskoodin avain ainakin minulle, tapahtui Kontiovaaralla luontevasti. Sairauspoissaolot molemmissa ryhmissä on suuret ja ne kumuloituvina kustannuksina kuten sairaan lapsen hoitopäivinä ja sijaisten palkkioina. Irlannissa on kuulemma paikkakunta jossa sinne muuttavat taiteilijat eivät maksa kunnallisveroa. Se lipsahtaa hyvin helposti hyväksikäytön puolelle, jossa henkilö ei edes koe tulleensa hyväksikäytetyksi.

Itsetyydytys foorumi homo seksi vilmit

Homoseksuaaliseen kiimaisia miehet kokkola avoin yli