Seksi oulu homoseksuaaliseen kesämekkoja netistä

Koska tällaisten tilojen rakentaminen on helposti yli 10 miljoonan euron investointi, on järkevää selvittää olisiko jossain muualla sopivaa tilaa käytettävissä. Tarkoitetaanko tällä opetuskokoelmalla nyt sitä Koiramäki-näyttelyä vai mitä?

Äläkä nyt Penttilä unohda Museoviraston johtajan Juhani Kostetin lausuntoa , jonka mukaan Museoviraston säilytystilat on tarkoitettu viraston omien kokoelmien säilyttämiseen, eikä siihen, että random maakuntamuseot tuuttaa Vantaalle omat kokoelmansa! Näiden yhdistelmästä voisi tulla ainutlaatuinen historian, taiteen ja tieteen kokonaisuus, joka toimisi niin matkailullisena vetonaulana kuin kiinnostavana kohteena alueen asukkaille ja toimijoille. Mutta kun kuule, arvoisa herra sivistys- ja kulttuurijohtaja, mitään päätöksiä Luupin uudesta rakennuksesta ei ole!!

Ei ole paikkaa Luupin rakennukselle, eikä rahaa sen rakentamiseen ole edes myönnetty! Tavoitteena luopua Ainolan museon rakennuksesta ja sijoittaa Oulun historiaa käsittelevän näyttelyn [sic] muihin Luupin tiloihin. Kun sitä miljoonia maksavaa Luupin rakennusta ei vielä ole olemassakaan. Joka jumalan pikkukylää pitkin maakuntaa. Jos siis oikeasti tarkoitittekin näitä asioita ettekä sitä, mitä niissä dioissa varsinaisesti lukee.

Onko teillä töissä yhtään viestinnän tai suomen kielen ammattilaista siellä? Varmaan on, ja luultavasti ovat hyviäkin työssään. Olisko tässä nyt kuitenkin käynyt silleen, että ootte naiivisti kirjoittaneet palveluverkkoselvityksiin just mitä ootte tarkoittaneet ja alkaneet suunnitella niin Kierikin päärakennuksesta kuin Ainolan museosta luopumistakin ajattelematta hetkeäkään, mitä se tarkoittaa museoiden konkreettisen toiminnan kannalta.

Mikä musta nyt vaan kuulostaa siltä, että sivistys- ja kulttuuritoimessa ollaan epäpäteviä museoalan suhteen. Näin lukee Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalveluiden palveluverkkoselvityksessä. Järkytyin syvästi lukiessani tämän. Huhuja Kierikin museorakennuksen sulkemisesta ja muuttamisesta esimerkiksi karaokebaariksi oli liikkunut jo jonkin aikaa, mutta olin ohittanut ne liioitteluna. Kierikkikeskushan on pohjoisen Skandinavian tunnetuin kivikautta ja sen tutkimusta suurelle yleisölle popularisoiva museo!

Se lyö jatkuvasti kävijäennätyksiä ja ylittää tuottotavoitteensa; siellä käynnistetään uusia projekteja; sitä esitellään tv-ohjelmissa; se on pohjoisen Suomen tärkeimpiä luokkaretkikohteita Ranuan eläinpuiston ohella; se näyttää, kuinka keskeinen, kansainvälinen alue Pohjois-Pohjanmaa oli kivikaudella.

Se on vieläpä Suomen ainoa pelkästään kivikauteen keskittyvä museo! Mutta ilmeisestikin oululainen perinne sivistyksen ja kulttuurin alasajossa on tärkeämpää kuin matkailulliset, sivistykselliset ja tutkimukselliset syyt. Ennen Kierikkikeskuksen perustamista alueella tehtiin vuosikausia arkeologisia kaivauksia, joista yksiin itsekin osallistuin, Kuuselankankaan opetuskaivauksiin kesällä Sen jälkeen alueella on kaivettu jatkuvasti, ja viime vuosina erityistä suosiota ovat saaneet yleisölle avoimet kaivaukset, joihin ei edes voida ottaa kaikkia halukkaita.

Ainutlaatuisen hienoja löytöjä tehdään vuosittain — yksi niistä, vuonna löydetty meripihkarengas , ehti olla vuoden verran jopa Luuppi-museokeskuksen logonakin. Näihin kaivauksiin perustuvat sekä Kierikin kivikautta esittelevän museon näyttelyt, että kivikautisen kylän rakennusennallistukset. Museonäyttelyä uusitaan parhaillaan, ja EU: Viime kesänä rakennettiin brittiläisten vaihto-opiskelijoiden toimesta kuoppasauna, jonka löylyistä kaikki halukkaat ovat päässeet nauttimaan sekä kesän Muinaismarkkinoilla että syksyn Muinaistulien yössä — jälkimmäinen tapahtuma tarjosi yleisölle mahdollisuuden yöpyä kylän rakennuksissa, ja innokkaita yöpyjiä oli elokuun lopun viileinä öinä lähes sata.

Olen itse osallistunut useina vuosina Muinaismarkkinoihin kylän elävöittäjänä ja esiintyjänä — vapaaehtoispohjalta tietysti. Säät ovat olleet mitä sattuu, hyttysiä on loputtomasti ja savukin mennyt silmiin — mutta silti yleisö hymyilee aina, lapset hiovat kivikoruja tuntikaupalla ja jousiammuntapisteelle on jatkuva jono.

Tarinatuokioita nuotion äärellä täytyy venyttää ja tavallisesti niin jäyhät keski-ikäiset miehetkin intoutuvat jutustelemaan ruuhenvalmistustekniikoista ja metsästyksestä. Innokkaimpia vieraita pitää ystävällisesti hätistellä ulos kylästä sulkemisajan jälkeen.

Olen myös ollut mukana järjestämässä Kierikkiin kahta liveroolipeliä, joissa oli mukana myös ulkomaalaisia pelaajia. Pelit herättivät myönteistä huomiota liveroolipeliharrastajien keskuudessa kansainvälisesti. Viime vuosina olen kierrellyt Kierikkiin rinnastuvissa esihistoriaa elävöittävissä kohteissa Ruotsissa ja Virossa esim. Kierikki on vierailemiini kohteisiin verrattuna ammattimaisesti hoidettu ja ylläpidetty, jatkuvasti yleisötarjontaansa uudistava ja innovoiva.

Museon ja kivikauden kylän lisäksi Kierikissä on tapahtumia, kursseja, taidetta, teatteria ja tutkimuksen popularisointia. Olen ollut ylpeä Kierikistä. Se on Pohjois-Skandinavian esihistoriallisten turistikohteiden helmi, jota kehtaa mainostaa. Tärkein ero esimerkiksi Pohjois-Ruotsin Lillbergetin ja Kierikin välillä on nimenomaan laadukas museo ja jatkuva, sen alaisena tehty tutkimustyö, joka mahdollistaa myös kivikautisen kylän kehittämisen ja säilyttämisen matkailijoille kiinnostavana.

Pelkästään vapaaehtoisvoimin tai yksittäisillä projektirahoituksilla toimivat esihistorialliset kyläennallistukset rappeutuvat nopeasti ja lakkaavat kiinnostamasta paikallista yleisöä ja matkailijoita, kuten Pohjois-Ruotsissa on käynyt. Nykyisen esityksen mukaan Kierikin kivikautinen kylä säilytettäisiin, mutta museosta luovuttaisiin. Ajatuksen pohjalla on kai se kuvitelma, että Kierikissä kiinnostavinta on nimenomaan kivikauden kylä rakennusennallistuksineen.

Ajatus on kuitenkin virheellinen: Museossa tehtävä tutkimus ja työntekijät ylläpitävät ja kehittävät myös kylää, ja toisaalta kivikauden kylän rakennusennallistukset eivät ole pelkästään jotain kivaa yleisölle, vaan myös kokeellisen arkeologian tutkimuksellisia toteutuksia. Keskuksessa työskennelleen ystäväni sanoin museo on sydän ja kivikauden kylä keuhkot, eikä sen enempää sydän kuin keuhkotkaan voi elää toisesta irrallaan.

Tunnen useita Kierikissä työskenteleviä tai työskennelleitä ihmisiä. Heitä luonnehtii innostus, omistautuminen työlle ja jatkuva toiminnan kehittäminen. He venyttävät vapaaehtoisesti työpäiviään tuntiin ja toteuttavat vapaapäivinäkin milloin mitäkin projektia Kierikissä: Harvassa paikassa arkeologisen tutkimuksen tulokset konkretisoituvat yhtä laadukkaasti kuin Kierikissä. Kierikissä työskentelevillä vaikuttaa olevan koko ajan jotain uutta ja jännää mielessään, ja sellaista uutta ja jännää, johon myös muut pääsevät osallistumaan.

Kuluneen vuoden aikana keskuksella on vuotuistapahtumien lisäksi järjestetty esimerkiksi kalannahan käsittelykurssi ja parkintakurssi; siellä on valmistettu rautaa YLEn Puoli seitsemän-ohjelmaa varten; kuvattu materiaalia kivikauden elämästä Katti Matikaisen lastenohjelmaan; vedetty taiteilija Kari Tykkyläisen ohjaama ITE-taiteen moottorisahaveistokurssi; pidetty metallinpaljastinharrastusta käsittelevä seminaari. Tv-ohjelmien kuvauksia lukuunottamatta kaikki nämä tilaisuudet ovat olleet yleisölle avoimia.

Aiempina vuosina Kierikissä on järjestetty myös liveroolipelejä ja teatteriesityksiä, joita on suunnitteilla myös tuleville vuosille — jos Kierikkikeskus vain saa jatkaa olemassaoloaan. On käsittämätöntä, että Kierikkiä ympäröivä innostus ja pöhinä halutaan nyt Oulun kaupungin toimesta tukahduttaa. Erityisen käsittämätöntä tämä on juuri nyt, kun Oulu on hakemassa statusta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna Kierikkikeskuksen kaltaisella monimediaisella, elämyksellisellä ja tietoa popularisoivalla kohteella olisi potentiaalia olla yksi kulttuuripääkaupunkivuoden kärkikohteita, kunhan markkinointiin vain panostetaan kunnolla.

Oulua voisi mainostaa Pohjois-Skandinavian keskuspaikkana jo vuodesta eaa.! Palveluverkkoselvitys on kuitenkin pelkkä selvitys, ei päätös. Tilanteeseen voi siis vielä vaikuttaa. Parhaiten vaikuttaminen toimii ottamalla yhteyttä Sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäseniin, joiden sähköpostiosoitteet löytyvät ohesta: Olen ilahtunut siitä, että jaksan kuunnella päivän verran norjankielisiä akateemisia luentoja.

Olen kuunnellut norjalaisten selostavan kahden kirjoitusjärjestelmänsä, bokmålin ja nynorskin, outoja eroja. Olen ihmetellyt, kuinka suomen kielen pohjalta opin kymmenessä päivässä viroa niin paljon, että ymmärrän museoiden planssitekstit ja suurimman osan ruokalistoista. Olen hämmästellyt, kuinka sujuvasti toisiaan ymmärtävät ihmiset, joista toinen puhuu puolaa ja toinen venäjää. Olen opetellut muutamia venäjän sanoja ja innostunut siitä, kuinka vähällä pärjää, kunhan vain keskustelukumppanit haluavat ymmärtää toisiaan.

Olen oppinut tulkin välityksellä, että venäjää puhuva runoilija onkin äidinkieleltään valkovenäjänkielinen, ja kuinka valkovenäläinen kirjoittaja tekee poliittisen valinnan päättäessään, millaisen oikeinkirjoitustavan ottaa käyttöön runoissaan.

Olen pitkän autoretkipäivän jälkeen unohtanut, millä kielellä olisi mielekkäintä operoida autossa, jossa istuu kaksi äidinkieleltään suomenkielistä joista toisen isänkieli on ruotsi , yksi norjankielinen, yksi valkovenäjänkielinen joka ei osaa englantia, mutta osaa saksaa ja yksi saksankielinen, ja ilmoittanut: Kohta ollaan perillä, there is the majak!

Aber was ist das auf Englisch? Niinpä Mikael Jungnerin pari päivää sitten tekemä omalaatuinen suomen kieltä koskeva facebook-päivitys herätti taas miettimään aihetta. En facebookissa osallistunut keskusteluun yksittäistä roiskaisua enempää, sillä Jungnerin päivitystä kommentoivat minua asiasta paljon enemmän tietävät ihmiset, eli kielitieteen professorit ja ja tietokonelingvistiikan asiantuntijat, joista osan Jungner myös bannasi feisbasivultaan.

Facebook-ketjussa oli parhaimmillaan lähemmäs kommenttia, joiden määrä kuitenkin vähentyi bannailujen takia. Jungnerin pääpointti oli käsittääkseni se, että suomi on pieni kieli, ja äidinkielenä merkittävä haitta verrattuna suurempiin kieliin, jotka mahdollistavat paljon laajemman äidinkielisen kommunikaation maailmanlaajuisesti. Jungner painotti englantia, ja ehdotti jopa, että englannista pitäisi tehdä Suomen virallinen kieli. Jungnerilla oli muitakin pointteja, jotka asiantuntijat kävivät ampumassa alas.

En siis ala ruotia Jungnerin aivoituksia yksityiskohtaisesti, sillä sen ovat minua asiantuntevammat jo tehneet. Sen sijaan haluan ihmetellä sitä, miksi kielet asetetaan vastakkaisiksi toisilleen, ikään kuin yhden kielen osaaminen olisi pois toisen osaamisesta. Tai oikeastaan — miksi kielet ylipäätään asetetaan erillisiksi saarekkeiksi, joita joko osaa tai ei osaa, ja mitään muuta sen välillä ei ole?

Jungner tekee päivityksessään näin, ja puhetapa on yleinen silloin, kun käsitellään kieliä, niiden opiskelua ja osaamista. Ensinnäkin, ihminen on luonteeltaan kommunikoiva ja kieltä luova eläin. Kaksi ihmistä, joilla ei ole mitään yhteistä kieltä, pyrkivät kommunikaatioon keskenään, ja usein myös pystyvät siihen eleillä ja ilmeillä.

Ihminen haluaa kommunikoida toisten kanssa, ja sen takia ihminen oppii kieltä, kun tarvis on. Pikkulapsena tämä tapahtuu hyvin nopeasti ja itseohjautuvasti. Kielen oppiminen on luontaista myös aikuiselle, sillä ihmisellä on tarve sosiaaliseen kontaktiin toisen kanssa. Jos yhteistä kieltä ei ole, se luodaan. Monikielisillä työmailla, laivoilla, firmoissa jne. Kieli on yhteisöllisyyden rakentamisen väline: Kielellä myös suljetaan muita ihmisiä tietoisesti ulos ryhmästä.

Siten ajatus siitä, että kaikilla ihmisillä olisi yhteinen kieli, jota kaikki ymmärtäisivät, on jo lähtökohtaisesti mahdoton. Toisekseen , oman äidinkielen — tai äidinkielten — monipuolinen osaaminen on edellytys sille, että oppii muita kieliä.

Äidinkielen vahvuus ei synny pelkästään siitä, mitä kotona tai koulussa puhutaan, vaan koko kieliympäristöstä. Siitä, onko äidinkieli kiinnostavaa, onko se arvostettua, onko sillä saatavilla niitä tekstejä, joita halutaan käyttää.

Teksteillä tarkoitan tässä ylipäätään kaikkea kielellisiä tuotoksia. Tuotetaanko niitä kieliyhteisön sisällä omaehtoisesti? Esimerkiksi pohjoissaamen kielen käyttäjille räppäri Ailu Valle on antanut varmasti paljon enemmän mietittävää kuin mikään saamen kielen oppimateriaali.

Käytetäänkö sitä, ja jos käytetään, niin missä? Äidinkieli ei myöskään ole mikään selkeä kokonaisuus. Itse olen äidinkieleltäni suomenkielinen, mutta lapsuuden kielekseni koen varsinaissuomalaisen murteen, jonka olen jo menettänyt. Ivalon-Mattiin lapsena muutettuani opettelin vikkelästi sikäläisen murteen, mutta sen puhuminen tuntui aina matkimiselta, pyrkimykseltä sulautua kielen avulla joukkoon.

Oulun murre on tarttunut minuun, sitä en opetellut, ja se on tällä hetkellä vahvin puhekieleni, jota myös tuotan helposti kirjallisesti. Suren kuitenkin pyhämaalaisen puhetapani katoamista, ja tiedän, että se olisi saavutettavissa vain, jos viettäisin alueella pitempiä aikoja.

Samalla olen tietoinen, että se, että ymmärrämme toisiamme, on myös poliittisten valintojen tulosta. Suomen kirjakieli yhdistää puhujia, mutta ihan hyvin olisi voinut käydä myös niin, että meillä olisi useampia kirjakieliä, kuten vaikkapa juuri norjalla, ja murteet olisivat voineet erkaantua kauemmaksi toistaan.

Kieli on vahvasti sidoksissa identiteettiin, minkä pitäisi olla sen tason itsestäänselvyys, että sitä ei tarvitse erikseen sanoa. Kielessä ei ole kyse vain opetelluista sanoista tai taivutusmuodoista, vaan siitä, että on kotona tietyssä kielessä, tuntee osaavansa sitä ja samastuu siihen.

Kieli on sekä poliittisesti että emotionaalisesti latautunut ilmiö. Mainitsin aiemmin valkovenäläisen runoilijan, joka sinnikkäästi kirjoittaa valkovenäjäksi. Valkovenäjän kieli jonka olemassaolosta muuten en tiennyt ennen kyseisen runoilijan kohtaamista on kokenut vuosisatojen aikana useita venäläistämispyrkimyksiä, viimeisimpänä presidentti Lukashenkan läpiviemän uudistuksen, jossa valtion viralliseksi kieleksi nostettiin valkovenäjän rinnalle venäjä, mikä on heikentänyt valkovenäjän kielen asemaa.

Silti valkovenäjän kielellä on edelleen merkittävä symbolinen rooli kansallisen yhtenäisyyden merkkinä, vaikka venäjän kieli on alueella paljon hallitsevampi.

Saamen kielet puolestaan ovat eri tavalla latautuneita: Lopputuloksena oli sukupolvi, josta osa menetti kielensä kokonaan, ja osa kokee tai ainakin aiemmin koki saamen kielen häpeän kieleksi ja samalla myös oman kulttuurinsa häpeälliseksi. Ihmisen identiteetin kannalta ei ole yhdentekevää, miten hän mieltää itsensä ja äidinkielensä. Jos äidinkieli mielletään vajavaiseksi, vähemmän kehittyneeksi, sanastoltaan suppeaksi ja vieläpä vaikeasti käännettäväksi Jungnerin käyttämiä esimerkkejä suomen kielen kielitaakasta , nämä ominaisuudet liimautuvat helposti myös äidinkielen puhujiin.

Saamen kielen annettiin ymmärtää olevan rappioituva, vanhanaikainen ja suppea, sukupuuttoa odottava, joten onko sitten kumma, että saamen kielen puhumiseen liittyi asuntolasukupolvella niin paljon kielteisiä tunteita? Kolmannekseen , ja tämä on se pointti, joka jää useimmin muistamatta: Yhden kielen oppiminen ei ole muiden oppimisesta pois, vaan edesauttaa kielen oppimista ja osaamista ylipäänsä.

Jos osaat ruotsia, ymmärrät myös norjaa ja luet tanskaa. Jos osaat ruotsia JA saksaa, pystyt lukemaan hollantia. Jos olet joskus opiskellut ranskaa, on helpompi alkaa opetella espanjaa, italiaa tai mitä tahansa muuta romaanista kieltä.

Jos olet äidinkieleltäsi suomenkielinen, viron opiskelu on ihan pikkujuttu. Usean kielen osaaminen antaa mahdollisuuden ymmärtää sitä, miten kielet ylipäätään rakentuvat, ja helpottaa aina vain uusien kielien oppimista.

Suomenkielisillä on se etu, että suomen kieli kuuluu kokonaan eri kielikuntaan kuin indoeurooppalaiset kielet. Meille opetetaan koulussa lähinnä indoeurooppalaisia kieliä, ja kahden eri kielikunnan välisestä hankauksesta syntyy paljon syvempi ymmärrys kielten rakenteesta kuin silloin, kun opetellaan jotain sukukieltä, jolla on sama rakenne kuin äidinkielellä. Viime talvena Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä oli haastateltu kielentutkijoita, muistaakseni teemana oli Helsingin monikielistyminen.

Kielentutkijat menivät vaikeiksi, joku kritisoi kysymyksenasettelua: Ihminen voi käyttää yhtä kieltä jokapäiväiseen kommunikointiin, toisella nauttia viihdeannoksensa, kolmatta tutkia, viides on varattu akateemisiin pyrintöihin ja kuudennella vitsaillaan harrastusyhdistyksessä. Silloin, kun sitä ymmärtää puhuttuna? Silloin, kun pystyy lukemaan sillä kirjoitettuja väitöskirjoja?

Runojen ymmärtäminen on jo paljon vaikeampaa. Vai osaako sitä silloin, kun sillä pystyy kirjoittamaan apurahahakemuksia? Vai silloin, kun kirjoittaa runoja? Silloin, kun pystyy kertomaan sillä tunteistaan? Kielten oppiminen muuttuu sitä helpommaksi, mitä useampaa kieltä osaa jollain lailla ja jossain kontekstissa. Usein äidinkielen tasoinen kielitaito ei kielenopiskelussa olekaan järkevä tavoite.

Auttava, välttävä, tarpeen mukainen riittää pitkälle. Tukholman hipsteribaristat eivät ymmärtäneet ruotsiani enkä minä heidän, mutta pakistanilaisen vaatekauppiaan ja turkkilaisen ravintoloitsijan kanssa oli vaivatonta kommunikoida molemminpuolisella murteellisella ruotsilla.

Joskus muutama sanakin voi olla arvokas: Juuri sen takia, että kielellä on niin vahva emotionaalinen ja identiteetillinen merkitys, yksittäisetkin oman kielen sanat tuottavat iloa, kun vieraan kielen puhuja niillä kurottaa meitä kohti. Yksittäisten sanojen ja fraasien ympärille on kehrääntyy muita fraaseja ja sanoja, kielellistä ymmärrystä.

Voi arvailla, ymmärtääkö, ja tuntea mielihyvää, kun ymmärtää; voi ilmaista asioita vähän sinne päin ja katsoa, tuleeko ymmärretyksi. Useimmiten sillä viitataan toisen kotimaisen kielen pakollisiin opintoihin. Kiinnostavasti yksi hiteistä kuitenkin vie lehtijuttuun, joka perustuu   New York Timesin  artikkeliin siitä, kuinka usean kielen osaaminen ja käyttäminen tekee ihmistä fiksumpia.

Taakka ei olekaan se, että joutuu opiskelemaan useita kieliä, vaan taakka on se, että ei osaa kuin yhtä kieltä! Lopuksi yhteenveto omasta kielellisestä taustastani. Mainittakoon, että olen aina ollut kiinnostunut kielistä, ja kielen opiskelu sillä tavoin kuin sitä koulussa opetettiin, on ollut minulle helppoa.

Ihmiselle on luontaista oppia kieltä sosiaalisissa tilanteissa, ja valitettavasti kieliopin pänttääminen ylioppilaskirjoituksia varten on mahdollisimman kaukana siitä. Äidinkieleni on suomi, ja olen ammattilainen siinä mielessä, että suurin osa työstäni on suomen kielellä kirjoittamista, kirjoitan sitten akateemista, journalistista tai kaunokirjallista tekstiä.

Kirjoitan ajoittain myös englanniksi, sekä tietopohjaista että kaunokirjallista tekstiä, mutta en yhtä vivahteikkaasti kuin suomeksi. Ja kunhan joku tekee kielentarkistuksen ennen tekstin painoonmenoa… Ruotsia puhun arkitason kielenä, ja kirjoitan huonoa ruotsia. Mummuni oli kaksikielinen ruotsinkielisen koulun jäljiltä, joten ruotsi oli itsestäänselvä osa lapsuuden kieliympäristöäni. Ruotsin ansiosta ymmärrän puhuttua norjaa, mutta tanskaa en.

Molemmista saan kirjoitettuna selvää. Saksaa opiskelin koulussa viisi vuotta, ja se on eräänlainen vanha suola, joka janottaa: Pystyn lukemaan saksaa, mutta kaikkea en ymmärrä. Luulen, että jos vain antaisin saksalle aikaa, sanasto palautuisi aika äkkiä. Ranskaa opiskelin lukiossa ja kurssin verran yliopistossa, mutta sitten luovutin. Kyseinen kieli on täysin tolkuton.

Ranskan opiskelu on kuitenkin auttanut siinä mielessä, että espanjan opiskelu omin päin on helpompaa, kun on vähän taustaa yhdestä romaanisesta kielestä. Espanjasta olen opiskellut alkeet Duolingolla ja saan mielihyvää ymmärtäessäni espanjankielisestä puheesta tai tekstistä edes jotain sieltä täältä. Ala-asteella ja yliopistolla opiskelin pohjoissaamea, jota haluaisin osata paremmin, mutta en vain osaa.

Välillä ymmärrän saamea, välillä en, enkä ole varma miksi sitä ymmärrän milloinkin. Japania olen opiskellut luultavasti ajallisesti enemmän kuin mitään muuta kieltä, ja ymmärrän puhutusta japanista ajoittain aika paljon ja ajoittain turhauttavan vähän.

Jos nyt oppis kaikki kanjit ennen kuin täyttää viisikymmentä niin se ois aika jees. Tai ees ennen dementiaa ja kuolemaa… Käytän WaniKani -webbipalvelua kanjien opiskeluun, se on hauska ja toimiva.

Suurimpana kielellisenä puutteenani pidän sitä, että en osaa venäjää. En osaa lukea edes kyrillisiä kirjaimia — opettelin ne yläasteella, mutta olen unohtanut. Jos osaisi venäjää, olisi jonkinlainen portti muihinkin slaavilaisiin kieliin. Edes venäjän alkeiden osaaminen olisi todella tarpeellista. Monet venäläiset eivät myöskään osaa mitään muuta kieltä kuin venäjää, joten se, että en osaa edes peruskohteliaisuusfraaseja tuntuu konkreettiselta haitalta.

Tähän puutteeseen tuntuu törmäävän ihan jatkuvasti, ja se on alkanut ottaa niin paljon päähän, että pakko kai sitä venäjää on alkaa opetella. Kesällä tajusin, että on todella pöljää olla osaamatta viroa.

Aloin opiskella viroa Memrise -webbipalvelun materiaalien avulla, mutta en ole kunnolla ehtinyt keskittyä siihen. Viro tuntuu kuitenkin vaivattomalta ja kivalta verrattuna kaikkiin muihin kieliin. Viroa opiskelemalla voi saada uudenlaisia näkökulmia myös suomen kieleen, mikä on tietysti suomen kielellä operoivalle tekstityöläiselle hyvä juttu. Poliisi tutkii sekä Helsingin Asema-aukion että Kajaanin Otanmäen tapausta. Ei vittu nyt jätkät, oottekste oikeasti noin pihalla?

Ja jos olette, niin mitä te enää siellä hallituksessa istutte? Te molemmat rinnastatte Kajaanin Otanmäen ryöstömurhan ja kuoleman, joka on seurausta Helsingin Asema-aukiolla kansallissosialistien pitämän mielenosoituksen järjestäjien väkivaltaisesta hyökkäyksestä. Mikä erottaa tapauksia toisistaan? Arvaatteko, muotoilenko monivalintakysymyksen vai onko helpompaa, että vain kerron vastauksen suoraan?

Blogienne perusteella ette kuitenkaan osaa vastata, joten parasta että vain kerron teille. Ensimmäinen rikos kohdistui ihmiseen. Toinen rikos kohdistui ihmisen lisäksi yhteiskuntajärjestelmään.

Niin, tähän meidän hienoon Suomen valtioomme, jota toki olette niin innokkaasti muutenkin alas ajamassa.

Lopputulos on tietysti kuolleiden ja heidän omaistensa kannalta sama. Kuolema on peruuttamaton ja armoton, oli kuolemansyy mikä tahansa. Mutta meitä kansalaisia pitäisi kiinnostaa enemmän jälkimmäinen kuin toinen rikos, ja tämän pitäisi olla itsestäänselvää jokaiselle valistuneelle kansalaiselle — eikä vähiten ministereille! Ensimmäisessä tekijöinä oli irakilaisia turvapaikanhakijoita. Jos nämä irakilaisjätkät kaksi kymmenistätuhansista eivät olisi tulleet Suomeen, uhri olisi epäilemättä hengissä.

Vihaks pistää tollaset nilkit, jotka tappaa kännykän ja pienen rahasumman takia. Tai ampuu poliisin sukuvihoissaan. Jos kaks ei ois tullu Irakista Suomeen, toista poliisit ois pitäny paremmin silmällä, kolmas ois ollu veljensä kanssa sovinnossa ja neljäs saanut asianmukaista hoitoa, niin uhrit olisivat hengissä.

Paska homma uhreille ja omaisille, mutta loppujen lopuksi kaikki luetellut tapaukset ovat lähtökohdaltaan samanlaisia: Mikään mainituista tapauksista ei ole erityislaatuinen, valitettavasti, sillä murhia Suomessa tapahtuu koko ajan. Ei muuta kuin oikeusjärjestelmän prosessit pyörimään ja tuomioita kehiin, sillä tavalla oikeusvaltio toimii, kun lakeja rikotaan. Asema-aukion tapahtumat sen sijaan ovat erityislaatuiset. Aukiolla mielenilmaukseen kokoontui avoimesti valtionvastainen ja väkivaltainen kansallissosialistinen järjestö, joka käyttää tunnetusti poliittista väkivaltaa.

Kun ohikulkija päätti ilmaista mielipiteensä järjestöstä, hän joutui kuolemaan johtaneen hyökkäyksen kohteeksi. Järjestöön kuuluvat ovat jo aiemmin hyökänneet kahteen eri vasemmistolaiseen tilaisuuteen, toiseen puukon ja toiseen kyynelkaasun kanssa, jolla hyökättiin myös Pride-kulkuetta vastaan; toistuvasti järjestön järjestämissä julkisissa tilaisuuksissa on hyökätty järjestön tavoitteita ääneen kritisoivien ihmisten kimppuun; järjestö on myös kerännyt laittoman henkilörekisterin vastustajikseen mieltämistä henkilöistä joukossa mm.

Ja tässä ovat vain ne rikokset, jotka tulivat välittömästi mieleeni. Kaikenlaista sekalaista laittomien aseiden ylläpitoa ja kiihottamista kansanryhmää vastaan ja pahoinpitelyjä ja mitä lie on patriooteilla vielä lisäksi kontollaan. Toisin sanoen järjestö, joka pitää julkisia lipunheilutteluleikkejä yhdellä Suomen pääkaupungin keskeisimmistä paikoista, katsoo väkivallan käytön oikeudekseen ja yhdeksi tavaksi toteuttaa poliittisia päämääriä.

Ymmärrättekö, arvoisat ministerit Sipilä ja Soini? Väkivalta on Vastarintaliikkeelle tapa toteuttaa poliittisia päämääriä! Tämä on se, minkä pitäisi teitä pelottaa, ja johon teidän pitäisi kiinnittää huomiota joutavanpäiväisen pahoittelumuminan sijasta!

Otanmäen ryöstömurhan tehneet irakilaiset puolestaan eivät edusta poliittista ryhmittymää, jolla olisi tarkoitus kaataa suomalaisen yhteiskuntajärjestelmä. Vaikka jätkät olisivat osa jotain eläkeläis-Paateron fantasioimaa turvapaikanhakijoiden rikollisjärjestöä mikä on, toistetaan se tässä, hyvin epätodennäköistä , järjestö luultavasti pyrkisi lähinnä taloudelliseen hyötyyn, siinä missä Vastarintaliike ilmoittaa tavoitteekseen vallankumouksen, jossa Suomen valtio korvataan yhteispohjoismaisella kansallissosialistisella, rotupuhtaalla järjestelmällä.

Ylipäätään se, että puhutaan rinnakkain kansallissosialistisesta äärijärjestöstä ja turvapaikanhakijoista ikään kuin kyseessä olisi kaksi jotenkin yhteismitallista ryhmittymää, on moninkertaisen facepalmin arvoinen. Valtaosa ihmisistä ei ryöstä ja murhaa toista ihmistä, oli kotoutuminen sitten kesken tai ei. No niin on, sitä ei tarvitse erikseen todeta.

Väkivalta on jopa kielletty Suomen laissa, jos ette ole sattuneet tietämään. Se on valtion monopoli, jota saa harjoittaa vain tietyissä tarkasti valvotuissa olosuhteissa ja tietyn koulutuksen saaneena. Jos minä nyt vaikka läpsäisisin avarilla jompaa kumpaa teistä poskelle sellaisella isosiskon kurinpidollisella hengellä, niin väärinhän minä tekisin ja oikeuteen joutuisin, mikä olisi aivan oikein.

Mutta sillä olisi kuulkaa aika iso ero, että löisinkö minä avarilla teitä Stockan Hulluilla päivillä taistellessani tarjoussukkahousuista, jotka yritätte viedä nenäni edestä, vai löisinkö minä avarilla teitä siksi, että olette mitä olette ja edustatte mitä edustatte, siis puolueitanne ja Suomen epäpätevintä hallitusta minun muistini aikana. Kumpikin tapaus olisi väkivaltaa, ja poskeanne kimoilisi kummassakin tapauksessa ihan samalla tavalla, mutta tilanteet olisivat aivan erilaiset.

Ensimmäisessä kohteena olisi pelkästään poskenne, ei Suomen valtio. Jälkimmäisessä pyrkisin toteuttamaan poliittisia päämääriä väkivallan avulla. Ja koska minä kaikesta huolimatta uskon parlamentaariseen demokratiaan, odottelen tässä vain kärsimättömänä seuraavia vaaleja, joissa puolueittenne jytkyt jäävät toivottavasti tuhnuiksi, enkä lähde etsimään teitä käsi ojossa.

Sen sijaan vihreävalkoisia lippujaan heiluttelevat vastarintaliikenatsit haluavat syöstä vallasta koko parlamentaarisen demokraattisen järjestelmän.

He käyttävät väkivaltaa eri mieltä olevia kohtaan, ja nyt poliittinen väkivalta on johtanut kuolemaan. Sen pitäisi kiinnostaa myös teitä. Ette varmaan, mutta tässä olis kuulkaa tuhannen taalan paikka tajuta, että Vastarintaliike ja sen sinivalkoiseen Suomeen raahaamat ruotsalaiset natsit ovat Suomelle monin verroin suurempi uhka kuin maahanmuuttajat tai turvapaikanhakijat, ja ruveta äänekkäästi vastustamaan tällaista täysin epäsuomalaista ja ulkomailta tuotua terroristijärjestöä!

Suomalainen turvapaikkapolitiikka on ahdistanut ja järkyttänyt minua jo kuukausikaupalla. Irak, Afganistan ja Somalia turvallisia maita, mitä helvettiä nyt oikeesti? Ai, mun hoitoalalla pätkätöissä työskentelevillä siskoilla pitäs olla euron kuukausitulot, että ne sais puolisonsa ja lapsensa Suomeen, jos sattuisivat olemaan turvapaikanhakijoita?

Missä maassa minä olen? Onko tämä Suomi vai joku… en mä tiedä, kylmä, ahdistava, paska maa, jossa ei välitetä ihmisoikeuksista? Tilanne on myös ollut lamaannuttava. Samalla kun tällaista paskaa sataa turvapaikanhakijoiden niskaan, paskaa sataa myös kaikkien muidenkin niskaan. Nykyhallitus on vuodessa ehtinyt vetää maton niin monen asian alta, että on vaikea edes ruveta luettelemaan.

Työttömien kurittaminen, pienituloisten kurittaminen, freelancereiden kurittaminen, yliopistojen kurittaminen, yksityistämisvimma, mitä nyt oikeesti vielä.

Sunniva Draken julkaisema turvapaikkapäätös  lopulta potkaisi minut sen verran irti lamaannuksesta, että sain kirjoitettua tällaisen henkilökohtaisen sepostuksen, jonka suuntasin ministereille. Sävy on tarkoituksella tunteisiin, eikä järkeen vetoava ja henkilökohtainen, koska, vittu, en hetkeäkään epäile, etteikö ministereillä olisi ihan tarpeeksi tietoja ja faktoja ja tilastoja ja vaikka mitä päätöstensä tueksi.

Joten toivottavasti ne nyt jaksavat sen verran lukea, että viestistä välittyy tyytymättömyys ja ahdistus nykyhallituksen turvapaikkapolitiikkaan. Tuntuu pikemminkin vielä vihaisemmalta, vielä epätoivoisemmalta, vielä ahdistuneemmalta. En mä tiedä, mitä tässä pitäs tehdä, en todellakaan tiedä. Juna oli täynnä kännyköitään näpelöiviä tummia nuoria miehiä, perheitä, joiden lapsille pitkä junamatka näytti olevan liikaa, eksyksissä olevia vanhuksia, joitakin päättäväisen näköisiä yhdessä matkustavia nuoria naisia.

Olin ollut uutispimennossa jonkin aikaa, ja vasta Luulajan bussiasemalla, jossa junasta vaihdettiin Haaparantaan menevään bussiin, tajusin, että kaikki nämä ihmiset ovat tulossa tuvapaikanhakijoina Suomeen. Eräs perheenisä, jonka väsynyttä tyttöä olin naurattanut junassa aiemmin yöllä, tuli kysymään minulta neuvoa englanniksi: Pari teini-ikäisen näköistä tyttöä hytisi kylmissään: Syyskuun lopun Pohjois-Ruotsissa lämpötila oli varhaisaamuna nollassa.

Bussinkuljettajat näyttivät olevan väsähtäneitä, mutta tottuneita tilanteeseen. Ylimääräisiä busseja oli varattu Luulajasta Haaparantaan, ja Haaparannan asemalla porukka hajaantui. Osa jonotti samaan Oulun bussiin kuin minä: Me pohjoismaalaiset jonotimme umpimielisen kärsivällisinä siinä missä muut matkalaiset tungeksivat ryhminä tapaan, jota Oulussa kohtaa vain Stockmannin Hulluilla Päivillä tai Kärpän matsien jälkeen jäähallin uloskäynneillä.

Jossain vaiheessa vanhempi mies, joka ei puhunut englantia, ärähti bussin edssä tungeksiville nuoremmille miehille, jotka sitten kohteliaasti päästivät minut ja toisen naisen bussiin. Kiitin vanhempaa miestä, joka levitteli käsiään ja pudisti päätään nuorempien toilailulle.

Söpön pikkutytön isä perheineen jäi Kemiin. Bussi tuli täyteen, valtaosa ihmisistä nukahti välittömästi. Oulun bussiasemalla ihmiset parveilivat ensin eksyneen näköisinä, sitten kännykät ja kartta-applikaatiot saatiin auki, ja suunnaksi löytyi Oulun poliisiasema, joka on onneksi lähellä, ja jonka eteen oli leiriytynyt muitakin ihmisiä odottamaan asiansa käsittelyä. Talven aikana seurasin turvapaikanhakijoiden tilannetta sekavin tuntein. Uutisissa vilahtelivat tiedot polttopulloin toteutetuista terrori-iskuista vastaanottokeskuksia kohtaan, suomalaisten lahjoittamista valtavista tavaramääristä, joiden lajittelu oli liki mahdoton työtaakka vapaaehtoisille, tilastot Euroopassa kadonneista tuhansista turvapaikanhakijalapsista, jotka ovat voineet joutua elinkaupan tai seksityön uhreiksi, tiedot vastaanottokeskuksissa tapahtuneista levottomuuksista, joiden syynä oli milloin ruoka, milloin kulttuurierot — tai oikeastaan aina se, että ihmisten survominen pieniin tiloihin keskenään vailla tietoa tulevaisuudesta kiristää kenen tahansa pinnaa.

Lähipiiristä kuulin pienempiä tarinoita: Joka tapauksessa oloni oli toiveikas. Ajattelin, että tämä on alkukaaosta, jonka suomalainen järjestynyt yhteiskunta kestää vallan helposti. Ajattelin, että kyllä suomalainen viranomainen tämän osaa selvittää, vaikka se veisikin aikaa ja rahaa — ja minun puolestani verovaroista voi tällaisissa tilanteissa lohkaista vaikka vähän enemmänkin, jotta kansalaisten luottamus suomalaisen yhteiskunnan kykyyn selvitä haasteista säilyy, samoin kuin suomalainen kansallisidentiteetti, johon kuuluu se, että kaveria ei jätetä.

Ajattelin myös, että totta kai kymmenien tuhansien ihmisten joukossa on myös niitä, joiden motiivit tulla Eurooppaan ja lopulta Suomeen eivät liity kotimaan turvattomuuteen, vaan kuvitelmaan Euroopasta kultamaana. Mutta mikäpä minä olen ihmisten motiiveja kyseenalaistamaan, olenhan itsekin välillä miettinyt muuttavani elintasopakolaiseksi Norjaan, jossa yliopistot ovat siedettävämpiä työympäristöjä kuin Suomessa.

Ja kyllähän siinä sitten kävikin niin, että talven aikana takaisin lähtömaihinsa lähti monia, jotka huomasivat, että talvinen Pohjois-Eurooppa ei ollutkaan onnela, ja tänne jäivät ne, jotka todella tarvitsevat turvapaikan. Elintasopakolaiseksihan Suomeen ei kannata tulla, sen verran epämukavia asuinpaikkoja vastaanottokeskukset ovat, puhumattakaan siitä, kuinka minimaalinen kotouttamisraha on.

Syksyllä ja talvella ajattelin myös, että tänä kesänä tilanne olisi jo monin tavoin parempi. Ajattelin, että kunhan tässä nyt vain sinnitellään, niin vastaanottokeskusten työntekijät, vapaaehtoiset kuin itse turvapaikanhakijatkin, niin vähitellen tilanne paranee. Ihmiset tutustuvat toisiinsa, oppivat toistensa kieltä, toistensa tapoja, rakastuvat — mutta myös väittelevät, riitelevät, tappelevatkin, niin kuin ihmisten kesken aina väistämättä käy.

Ajattelin, että viiden vuoden tähtäimellä tämä nyt kaaoksena ja katastrofina näyttäytyvä tilanne voi olla Suomelle onnenpotku: He ovat lähtökohdiltaan usein koulutettuja ja keskiluokkaisia — heidän täytyy olla, voidakseen järjestää ja maksaa pakomatkansa lähtömaista Eurooppaan.

Joidenkin tahojen pelko Suomen islamisoitumisesta on naurettava: Kaiken kaikkiaan suhtauduin luottavaisesti ja toiveikkaasti sekä tulevaisuuteen, että varsinkin kotimaani Suomen viranomaisten ja politiikan oikeudenmukaisuuteen ja siihen, että ihmisoikeuksia pidetään itseisarvona.

Tämä usko Suomen valtioon on nyt murtunut. Pysäyttävää ja järkyttävää on myös perheenyhdistämisen vaikeuttaminen — jos samat tulorajat ulotettaisiin suomalaisiin, sisarillani joilla on kummallakin neljä lasta ei olisi mahdollisuutta perheeseen.

Turvapaikanhakijoiden kokemukset kidutuksesta, sukulaisten joutumisesta tapetuksi, Isisin värväystä pakenemisesta, pitkistä eroista perheestä, järkyttävästä pakomatkasta Välimeren ja Euroopan halki eivät ole vain tarinoita.

Ne ovat ihmisten elämää, joka voisi jatkua Suomessa. Elämä voisi kääntyä parempaan, ja se voisi jatkua Suomea rakentaen, veroja sekä maksaen että verovaroja kuluttaen, niin kuin kenellä tahansa Suomessa asuvalla. Elämää, jossa on pieniä iloja ja pieniä ärtymyksiä sen sijaan, että sekä oman että omaisten elämän päättymistä on pelättävä joka päivä. Elämää, johon jokainen sotatilaa, väkivaltaa ja vainoa pakenevat turvapaikanhakija on oikeutettu YK: Suomalaisella turvapaikkapolitiikalla on kylmät kasvot.

Sinulla, arvoisa kansanedustaja, ministeri, päättäjä, on valta muuttaa niitä. Teetkö sinä sen, vai hyväksytkö, että suomalaisen turvapaikkapolitiikan vuoksi ihmisiä kuolee? Saako marginaaleista kirjoittaa marginaalin ulkopuolelta? Vai pitääkö marginaaleista kirjoittaa? Kuinka leveät marginaalit kirjoitukselle pitäisi vetää?

Ruskeat tytöt -blogin kirjoituksessa Othe i ron kirjoittaja syyttää Laura Lindstedtin teosta Oneiron kulttuurisesta appropriaatiosta, koska Lindstedt kirjoittaa teoksessaan rodullistetuista hahmoista, vaikka on itse valkoinen, suomalainen nainen, ja kysyy suoraan: Joka tapauksessa se, mikä Oneironissa vaikuttaa erityisen kiehtovalta, on nimenomaan seitsemän erilaisen, eri puolilta maailmaa kotoisin olevan naisen näkökulman punoutuminen yhteen kuoleman jälkeen.

Tunnustaudun avoimesti eksotiikanhimoiseksi, josta Koko H. Kaunokirjallisuuden hienous on siinä, että sen kautta voi kokea jotain, mitä ei muuten voisi kokea: Pisteet muuten sille, joka hoksaa, mitkä neljä romaania olen viimeksi lukenut.

Ellen olisi eksotiikanhimoinen, en olisi hurahtanut fantasiaan ja scifiin, enkä lähtenyt opiskelemaan kulttuuriantropologiaa. Eksotiikanhimo on ihan jees, se on uteliaisuuden, ymmärryksen ja oppimisen lähtökohta, kunhan sitten ymmärrystä ja oppimista myös tavoitellaan, eikä jäädä mehustelemaan siihen vierauden kynnykselle. Kaunokirjallisuuden luonteeseen kuuluu asioiden katsominen muusta kuin arkisesta näkökulmasta, mikä voi tarkoittaa myös tuttujen ilmiöiden eksotisointia vrt.

Se, että syyttää kaunokirjallisuuden lukijoita eksotiikanhimosta on vähän kuin syyttäisi kaloja siitä, että niillä on kidukset.

Toinen Laura, Honkasalo nimittäin, sanoo lukeneensa Koko H: En ole itsekään aivan varma, mitä Koko H. Tulkitsen tekstiä kahdesta näkökulmasta. Ensimmäinen on stereotypian ja eksotiikan näkökulma, toinen on näkymättömyyden näkökulma. Ensimmäisestä näkökulmasta Koko H: Postkolonialistisessa kirjallisuudentutkimuksessa on käsitelty vuosikymmeniä sitä, kuinka kirjallisuuden kaanonissa valkoinen, keskiluokkainen, heteroseksuaalinen, usein miespuolinen hahmo on ymmärrettävin, samastuttavin ja normaalein, ja kaikki muut ovat poikkeamia, jotka typistyvät usein tiettyyn stereotyyppisesti erottavaan piirteeseensä, oli kyse sitten homoseksuaalisuudesta, rodusta, ei-länsimaisuudesta, ruumiillisesta erilaisuudesta tai alaluokkaisuudesta.

Juuri tämän väikkärin mainitsen nyt lähinnä siksi, että tunnen Kaisan ja kavereitten tekemisiä on aina kiva puffata. Lopputuloksena pitäisi olla kirjallisuuden moninaistuminen, toisaalta niin, että erilaiset tekstit ja kirjoittajat pääsevät ääneen ja toisaalta niin, että eri ryhmistä kirjoitetaan eri tavoilla.

Sen lesbon tarinan ei tartte kertoa aina siitä, miten vaikeaa on tulla kaapista ja lopulta herkästi koskettaa toisen naisen kättä, ja sen vammaisen tarinan ei tartte olla sydämeenkäyvä kertomus positiivisesta asenteesta ja vaikeuksien voittamisesta.

Sen intiaanin tai saamelaisen ei tartte aina olla hassu hattu päässä lähellä luontoa ja jotenkin eksoottisen mystinen, sen japanilaisen ei tartte olla taistelulajien mestari, eikä sen ruskean tytön tarinan tartte aina kertoa arkipäivän rasismista. Se, että Lindstedt kirjoittaa senegalilaisesta ja amerikanjuutalaisesta ja viidestä muusta eri taustoista lähtevästä naisesta, näyttäytyy minulle kirjallisuuden moninaistumisena, erilaisten kulttuurien ja kokemusten näkyvyytenä suomalaisessa kirjallisuudessa.

Ihan tarpeeksi pitkään suomalainen valtavirtakirjallisuus oli keskiluokkaisen suomalaisen miehen arkista navankaivelua, enkä pitäisi erityisen suurena edistyksenä, että sen rinnalle sallittaisiin vain suomalaisen naisen arkinen navankaivelu. Syy sille, että suomeksi on julkaistu paljon vähemmän ei-kantasuomalaisten kirjoittamaa kirjallisuutta kuin vaikkapa Ruotsissa ruotsiksi johtuu ihan yksinkertaisesti suomalaisen yhteiskunnan rodullis-kulttuurisesta homogeenisyydestä verrattuna Ruotsiin.

Väittäisin, että tilanne muuttuu Suomessa moninaisemmaksi koko ajan — onhan esimerkiksi parin vuoden takainen esikoiskirjapalkintovoittaja Pajtim Statovc jugoslavialaissyntyinen. Jos Lindstedtin tapa kuvata newyorkilaista juutalaista ei ole jemeninjuutalaisen mielestä tyhjentävä, kirjallisella kentällä on kyllä varmasti tilaa myös jemeninjuutalaiselle tarinalle — ja mikä vielä parempaa, tarinalle, jonka kirjoittaja ylipäätään haluaa kirjoittaa, etnisestä tai uskonnollisesta taustastaan riippumatta.

Ei jemeninjuutalaisenkaan ole pakko kirjoittaa tarinaa pelkästään omasta navastaan, voi kirjoittaa vaikka avaruusaluksista tai rakkaudesta Iivana Julman hovissa. Toisesta näkökulmasta Koko H: Erittäin osuvasti Koko H. Siteeraan nyt Koko H: Karkeasti voi sanoa, että vasta luvulla alkoi sellaisissa maissa, joissa pääväestö on valkoista, kuulua rodullistettujen ihmisten oma ääni, pitkälti kiitos yhdysvaltalaisen black power —liikkeen. Vasta luvulta asti rodullistettujen ihmisten oma ääni on kuulunut.

Mutta mitä tapahtui ennen sitä? Ennen sitä vastuu marginalisoitujen äänien esiin tuomisesta oli ei-marginalisoiduilla ihmisillä, esimerkiksi juuri Harriet Beecher Stowella. Setä Tuomon tuvan kirjoitusaikana neekeriorjalla ei olisi ollut mahdollisuutta kirjoittaa kirjaa ja tuoda omia kokemuksiaan julkisiksi. Vaikka hän olisikin kirjoittanut kirjan, häntä ei olisi kuunneltu.

Tarvittiin valkoinen kirjoittamaan orjan kokemukset valtaa pitävälle väestölle näkyviksi ja ymmärrettäviksi. Beecher Stowen vaikutus omien aikalaistensa suhtautumiseen orjuuteen on ollut välitön, ja Beecher Stowen kaltaisten valkoisten äänien merkitys orjuuden vastustamisessa ja purkamisessa oli tärkeä.

Siitäkin huolimatta, että Setä Tuomon tuvassa neekeriorjat esitettiin stereotyyppisen hyväntahtoisina, lapsenomaisina hahmoina, joita kohtaan lukijassa herätetään sääliä. Vertaan tilannetta homoseksuaalien oikeuksien ajamiseen. Yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa homoseksuaalisuus oli rikollista ja sairasta, homoseksuaalien puolestapuhujiksi eivät voineet asettua rennon letkeesti kaapista ulos tulleet, marginalisoidun positionsa suvereniteetilla hoitavat homoseksuaalit — sellaisia ei nimittäin ollut.

Homoseksuaalien puolesta oli puhuttava vahvasti heteroseksuaalisesta, normalisoidusta, mutta poikkeavuutta ymmärtävästä positiosta käsin.

Esimerkiksi käsitteet homo- ja heteroseksuaalisuus keksinyt Karl-Maria Kertbeny perusteli homoaktivismiaan lapsuudenystävänsä synkällä kohtalolla: Tilanteessa, jossa lapsuudenystävän marginalisoitu ääni oli jo vaiennut, Kertbeny otti asiakseen tuoda sen esiin, jopa siinä määrin, että päätyi luomaan ne käsitteet, joilla me nykyisin yleisimmin seksuaalisista identiteeteistä puhumme. Kertbeny ei koskaan avioitunut, ja tuhosi suuren osan henkilökohtaisesta arkistostaan, ja jälkipolvet ovatkin arvelleet, että Kertbenyn kiinnostus homoseksuaalien aseman parantamiseen ei olisi johtunut pelkästään lapsuudenystävän kohtalosta, vaan ollut henkilökohtaisempaa.

Olennaista kuitenkin on, että hänen oli tuossa yhteiskunnallisessa tilanteessa puhuttava heteroseksuaalisesta positiosta käsin tullakseen kuulluksi. En tarkoita tässä sitä, että nykyamerikkalaisten mustien, tai varsinkaan suomalaisen jemeninjuutalaisen, pitäisi olla erityisen kiitollinen Beecher Stowelle neekeriorjan äänen tuomisesta kuuluviin ja edelleen alamaisena odotella valkoista ääntä, joka kertoo valkoiselle yleisölle oman näkemyksensä rodullistetusta toisesta, jotta sitten voitaisiin yhdessä hymistelllä sitä, kuinka kivaa ja jännää ja viihdyttävää on, kun niistä toisista rodullistetuista kerrankin puhutaan.

Tai sitä, että seksuaalivähemmistöjen jäsenten pitäisi innosta kiljuen kuunnella jokainen tarina, jonka heterot suvaitsevat heistä kertoa. Tarkoitan sitä, että myös marginaalin ulkopuolelta voi — ja pitää — puhua marginaalin puolesta. On vaarallista vaatia, että marginaalin ääntä saa tuottaa vain marginaalista käsin, koska lopputulos voi olla, että marginaalin ääni ei kuulu ollenkaan. Päin vastoin, tulisi vaatia, että ne, joilla on mahdollisuus kirjoittaa ja puhua julkisesti ja tulla kuulluiksi, tuovat myös marginalisoituja ryhmiä näkyviin.

Olen jo vuosia sitten menettänyt uskoni ns. Uskon menetykselle tärkeä hetki oli viitisen vuotta sitten. Kirjoitin tuolloin romaania Sudenveri, ja seurasin sitä varten suomalaista susitutkimusta. Susi on siitä jännä eläin, että se vaikuttaa herättävän yhtä paljon polarisoituneita mielipiteitä puolesta ja vastaan kuin maahanmuutto, feminismi ja Suomen talouden tila. Sutta on tutkittu paljon, samoin kuin siihen ja kannanhoitoon liittyviä asenteita.

Suteen liittyvistä EU-vastuista, kannanhoidosta ja kaikesta muusta mahdollisesta on myös tiedotettu runsaasti. Niinpä olikin eräässä paneelikeskustelussa pysäyttävää kuulla erään susitutkija kertovan tunteistaan.

Tutkija kertoi ajatelleensa susitutkimusten alkaessa parikymmentä vuotta sitten, että kunhan tietoa sudesta vain saadaan lisää, ja kunhan tieto saatetaan ihmisten ulottuville, suteen kohdistuva irrationaalinen pelko, viha ja kielteiset asenteet kyllä lientyvät. Tutkija oli kuitenkin menettänyt illuusionsa: Hänellä ei ollut vastauksia siihen, millä ne sitten muutettaisiin, hän vain näytti väsyneeltä. Minulla on kunniakas menneisyys aktiivisena keskustelijana luvulla suosituissa nyyssiryhmissä.

Jos joku vielä muistaa sfnet. Olin samanlaisen illuusion vallassa kuin nuori susitutkija: Eivät, sillä kyllähän sen nyt arkijärkikin sanoo, että seksuaalisuus on olemassa lisääntymistä varten, joten homoseksuaalisuus on luonnotonta, samoin kuin naisen tasavertainen asema, sillä kivikaudella naiset kykkivät luolissa odottamassa ruokaa sillä aikaa, kun miehet metsästivät mammuttia.

Henkilökohtaisesti näistä peitsentaitoista oli tietysti hyötyä. Opin perustelemaan väitteitäni, tunnistamaan argumentaatiovirheitä ja kirjoittamaan lyhyesti, esimerkkejä käyttäen ja kipakasti. Totta kai se oli hauskaakin, väitellä sormet kuumana näppiksellä sellaisten ihmisten kanssa, joita ei koskaan tulisi tapaamaan. Nyyssikirjoittelu oli nykyiseen nettikeskusteluun verrattuna myös samalla tavalla viatonta ja puhtoista kuin luvun Suomi-filmit verrattuna Hottiksiin.

Jos jommalla kummalla osapuolella on puutteellinen tietämys, dialogia on turha käydä. Dialogi esimerkiksi maahanmuuttotutkijan ja peruskoulun kesken jättäneen uusnatsin, lastenlääkärin ja rokotuskriittisen enkelitädin tai oikeustieteen professorin ja pääministerin välillä on lähtökohtaisesti mahdotonta, ellei vajavaisin tiedoin toimiva osapuoli ole valmis täydentämään tietojaan tai edes myöntämään tietämättömyyttään. Riittävät pohjatiedot eivät tarkoita itsestäänselvää samanmielisyyttä, vaan sitä, että rautalangasta vääntämisen velvollisuutta ei voi sälyttää sen osapuolen niskoille, joka on valistuneempi.

Jokaisella on ihan oma velvollisuus ottaa asioista tarpeeksi selvää, ennen kuin ryhtyy dialogiin. Jos jommalta kummalta puuttuu tämä tavoite, kyse ei ole dialogista. Toisen osapuolen kannan ymmärtämisen pyrkimys ei kuitenkaan tarkoita omista kannoista luopumista, tai kilpailua siitä, kumman kanta on parempi. Dialogin tarkoitus on lisätä siihen osallistuvien yhteistä ymmärrystä ylipäänsä. Dialogia käydään siksi, että kumpikin osapuoli haluaa.

Jos toinen osapuoli uhkailee, länkyttää, vähättelee ja käyttäytyy muutenkin huonosti, dialogia ei ole pakko käydä. Dialogista voi kieltäytyä löyhemminkin perustein. Saamelaisen ei ole aina pakko vääntää rautalangasta ILOsopimuksen koukeroita, biseksuaalin velvollisuus ei ole valistaa kaikkia heteronormatiivisuuden merkityksestä yhteiskunnassa, maahanmuuttajan ei tarvitse edustaa koko ryhmää, vaikka toinen osapuoli olisikin avoin valistumaan näistä asioista.

Usein kieltäytyminen dialogista näyttäytyy huonotapaisena torjuntana, vaikka yleensä kyse on siitä, että dialogista kieltäytyjä on väsynyt kuulemaan ja sanomaan ääneen samoja itsestäänselvyyksiä. Itse esimerkiksi kieltäydyn kategorisesti keskustelemasta feminismistä, ellen koe keskustelun aidosti laajentavan omaa ajatteluani.

Kieltäytyminen koskee niin femakkofobeja kuin innokkaan dogmaattisia tumblr-feministejäkin. Aika kovat feminismijutut täytyy ihmisellä olla, ennen kuin onnistuu sanomaan aiheesta jotakin, jota en ole jo kuullut lukemattomia kertoja. Se, että kieltäytyy dialogista, ei kuitenkaan tarkoita kieltäytymistä myös kommunikaatiosta tai vuorovaikutuksesta — joista niistäkin on tietysti sallittua kieltäytyä.

Vaikka ei jaksaisikaan selittää päivänselviä asioita puolta tuntia, jotta luotaisiin pohja dialogille, voi silti jaksaa jutella säästä tai lempimusiikista. Jos nyt olen asettanut näin nätit ohjeet, niin miten niitä itse noudatan? Mistä minä olen ollut väärässä ja muuttanut mielipiteitäni dialogin pohjalta? Aikanaan vastustin ydinvoimaa, koska, öö, no eiks se nyt oo paha? Sitten tulin jossain dialogissa kärsivällisesti valistetuksi, ja otin itse asiasta selvää.

Esimerkiksi Saksan ydinvoimaloiden sulkeminen ei ollut mikään mahtava ympäristövoitto, vaan katastrofi ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Olin myös itsestäänselvästi tuulivoiman puolesta, kunnes joku jossain dialogissa muistutti, että tuulivoiman käyttö edellyttää säätövoimaa, joten se on riippuvaista muusta sähköntuotannosta.

Energiapoliittisten mielipiteideni muuttuminen ei kuitenkaan tarkoita sokean vastustuksen ja sokean myönteisyyden muuttumista sokeaksi puolustamiseksi ja sokeaksi kielteisyydeksi, vaan näkökulman laajenemista ylipäätään.

Jatulintarha täytti vuodenvaihteessa kymmenen vuotta. Ottipa nimittäin yks kerta aivoon, kun kommentti ei mennyt ei sitten mitenkään muotoiltuna IS: Omistettu kaikille niille lukemattomille! Ja kaikkien muidenkin, koska kyseistä blogia ei enää ole. Powered by Rohea Oy. Linkkikokoelma Ninan vanha blogi Maikkarilla Nina nyt blogbookissa!

Tammikuu 1 Pilvilinna on vaihtanut omistajaa! Tammikuu 1 Ylläpito tiedottaa! Helmikuu 1 Välipäivitys vol. Suorat sanat Päivitystä 41 Joulukuu 25 Joulukalenteri: Elokuu 1 Huonot te ja ne ja noi! Muiden kynästä Tammikuu 2 Toiveuusinnat 2: Suorat sanat osat Hyppymaisterin mahalasku 60 Joulukuu 5 Joulutervehdys Väärät lajit Kuolleiden kommenttien joulupata Tarjoilijat pelastavat taivaalla KKS goes forum! Marraskuu 2 Toiveuusinnat 1: Suorat sanat osa 1 Muhkea teko Lokakuu 1 Laiskuutta vai dementiaa?

. Ei jänyt epäselväksi, mitä netissä oli touhuttu. Kelasin äneen että homoseksuaalisuudessa ei ole minusta mitän Turku seksi suomalainen porno tähti, Salaista seksi seuraa oulu seksi · Kesämekkoja netistä netin porno videot · Etsin. tammikuu Nyt ihan oikeesti, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä. .. ainakin keskimäärin (aina en), ja tunnistan sen ”suomenkieliseksi” puheeksi. .. pukeutuneita ohuisiin kesämekkoihin, sandaaleihin ja hijabeihin, joita ei . marginalisoidun positionsa suvereniteetilla hoitavat homoseksuaalit. toukokuu koulujen päättäjäiset lappeenranta · złodziej pioruna tom 2 · helppo kesämekko kaavat · siivooja kesätyö turku · audin huolto jyväskylä.

SUOMI AMATÖÖRI SEKSI EROOTTINEN GAY HIERONTA JYVÄSKYLÄ

Arvaatteko, muotoilenko monivalintakysymyksen vai onko helpompaa, että vain kerron vastauksen suoraan? Olen jo vuosia sitten menettänyt uskoni ns. Jos Lindstedtin tapa kuvata newyorkilaista juutalaista ei ole jemeninjuutalaisen mielestä tyhjentävä, kirjallisella kentällä on kyllä varmasti tilaa myös jemeninjuutalaiselle tarinalle — ja mikä vielä parempaa, tarinalle, jonka kirjoittaja ylipäätään haluaa kirjoittaa, etnisestä tai uskonnollisesta taustastaan riippumatta. Ensimmäisestä näkökulmasta Koko H: Toisesta näkökulmasta Koko H: Tarvittiin valkoinen kirjoittamaan orjan kokemukset valtaa pitävälle väestölle näkyviksi ja ymmärrettäviksi.

Seksi oulu homoseksuaaliseen kesämekkoja netistä